Особливості оформлення весільного столу


Весілля – це дивовижна і неповторна подія в житті будь-якої людини. Кожному з нас хочеться, щоб цей день був ідеальним. Ось чому стильне оформлення весільного вечора з його їдальнею зоною так необхідно. Створення дизайну весільного столу – це захоплююча подорож, наповнене натхненням і рядом особливостей.

Особливості

Століттями люди по всьому світу сотворяют красиві весільні традиції і передають їх з покоління в покоління. Протягом часу і культурний обмін дали нареченим XXI століття унікальну можливість зробити цей чудовий день дійсно особливим. Сьогодні можливо підібрати «свій» весільний стиль, сучасний і близький винуватцям торжества духу. Обраний напрям визначає особливості організації заходу та оформлення весільного фуршету.

В наш час виділяють кілька основних видів весільних церемоній:

    • традиційна або класична;
    • індустріальна;
    • фестивальна або «гала-»;
    • «у заповітному місці» (від англ. Destination);
    • тематична.

    Традиційні весілля проходять у витончених готелях, вишуканих конференц-залах, бальних кімнатах і ресторанах. Вони відрізняються формальною церемонією, вінчанням, пишним білим платтям нареченої, дорогим орендованим автомобілем, класичним декором, вражаючою кількістю запрошених і детально продуманим меню.

    Умовно звані «простими» насправді виявляються дуже модні і стильні весільні вечірки в розслабленому стилі Boho, які проходять завжди на відкритому повітрі в лісах і скверах, на вершинах гір і горбів, а також на березі океану. Вінтажні сукні, саморобні елементи декору, невимушена атмосфера, легка музика і відсутність правил роблять такі весілля повною протилежністю класики.

    Дух свободи і розкутості і є причина неймовірної популярності весільного стилю Rustic.

    Індустріальні весілля характеризуються незвичайним дизайнерським рішенням. Вони використовують особливий фуршетний стиль, метал і геометрію в декорі. Такі весілля проводяться зазвичай на складах, у лофтах і в старих автентичних залах.

    Весілля в стилі «гала» нагадують популярні молодіжні фестивалі. Ідея полягає в тому, щоб орендувати, наприклад, поле, ангар або закинутий завод.

    Такі весілля не обходяться без харизматичних провідних і популярних діджеїв. Всі запрошені надягають бейджі учасників свята.

    Весілля Destination або «в заповітному місці» передбачають, що молоді люди проводять церемонію далеко від дому, в місці їх мрії. Це може бути пляж з білим піском у Карибського моря або Ейфелева Вежа в Парижі. Іноді люди готові летіти на інший кінець світу, щоб зробити своє свято незабутнім.

    І, нарешті, тематичні одруження. Пара вибирає вподобану тему і реалізує її. Натхненням може бути романтичний фільм або книга, красиве захід кшталт вручення премії «Оскар» або ідея зоряної червоної доріжки. Ніяких обмежень. Все залежить від фантазії і смаків закоханих.

    Очевидно, що в залежності від обраного виду церемонії її організація має низку відмінних особливостей. Торжество може представляти собою розкішний фуршет або бути скромним і тихим. Воно може випромінювати як бунтарство і неосяжну свободу, так і неперевершений консервативний смак.

    Але незважаючи на масштаб свята та його стилістичні штрихи, на весілля завжди прийнято запрошувати близьких людей. Так гості можуть розділити радість двох і стати частиною їх події. Молодята ж в подяку за участь вітають гостей майстерно оформлених весільним буфетом.

    Саме цей елемент в організації свята є надзвичайно важливим і захоплюючим. Він буде з посмішкою згадуватися молодятами кожну наступну річницю. Тому до оформлення столу весільного вечора слід підійти творчо, приділивши йому особливу увагу.

    Основні правила сервірування

    Незалежно від обраного напрямку та дизайнерського підходу існує ряд хитрощів сервірування весільного столу, які застосовні до будь-якої церемонії. Будь то весілля в елітному закладі або на свіжому повітрі, пишна або камерна, ці прийоми є універсальними. Існує два головних секрету. По-перше, елегантність і витонченість в кожній деталі. По-друге, щоб створити романтичну і незабутню атмосферу трапези, зачаровує естетика повинна переплітатися з зручністю та комфортом.

    Гостей не слід садити занадто близько один до одного. Необхідно витримати дистанцію і надати кожному запрошеному особистий простір. Рекомендована відстань між центральними частинами тарілок гостей – мінімум 70 див.

    Що стосується головних героїв вечора, між ними традиційно прийнято залишати більше місця.

    Стіл може бути будь-якої форми, найбільш підходящою за стилем, але краще, щоб він мав достатньої шириною. Їжу і напої ставлять ближче до центру. На столі також необхідно розмістити паперові серветки у спеціальних підставках і сервірувальні тканинні серветки, є витонченою прикрасою.

    Незалежно від місця проведення весілля, всередині або зовні приміщення, при сервіровці допустима виключно скляний посуд. Всі види келихів слід ретельно продумати і підібрати у відповідності з винною картою вечора. Обов'язково слід приготувати склянку для прохолодних напоїв. Це можуть бути вода або лимонад, наприклад. Усі склянки розташовують праворуч від сидячого.

    Не слід розкладати зайві прилади, для яких не передбачені страви. Також не варто ставити страви між приладами.

    Вилки прийнято розташовувати ліворуч від тарілки за напрямом зубцями вгору. Ножі кладуть праворуч, розгорнувши лезом по відношенню до тарілці.

    Існує певний етикет в упорядкованості приладів. Зовні – прилади, що застосовуються першими в трапезі, а ближче до тарілки ті, які гість буде використовувати по мірі подачі наступних страв. Прилади для десерту зазвичай кладуть над тарілкою. Чашка для кави ставиться на блюдце, яке розташовують праворуч.

    Як розсадити гостей?

    Існують різні варіанти того, як розсадити гостей. Всі вони володіють рядом особливостей. Виходячи з весільної концепції вони будуть мати свої переваги і недоліки. Найпоширеніші способи розсадження запрошених перераховані нижче:

      • розсадження по-європейськи;
      • великий круглий стіл;
      • загальний довгий стіл;
      • окремі прямокутні столи;
      • розсадження літерами «П», «Т» і «Ш».

      Розсадження по-європейськи передбачає розміщення людей за різними столами, розрахованими не більш ніж на 9 осіб. Зазвичай цей прийом використовується при кількості запрошених від 18 осіб. Гостьові столики розташовують навколо столу нареченого і нареченої. Такий варіант має певні переваги.

      Він дає можливість сформувати кілька різних компаній із запрошених на весілля. Гості можуть розсаджуватися виходячи з особистих інтересів, їх віку, статусу, наближеності до винуватців торжества. Також полегшується пересування між столами як для гостей, так і для обслуговуючого персоналу. Одна з відмінних особливостей такого способу посадки – відсоток столу, займаний гостями: всього три чверті або 75 відсотків. Таким чином, всі опиняються сидять обличчям до молодим.

      Великий круглий стіл покликаний підтримати затишок і теплу атмосферу вечора. Такий стіл символізує доброзичливість, рівність, єднання.

      Краще всього підходить саме для тихого сімейного весільного вечері, коли гості – це найближчі люди. Круглий стіл доречний при числі запрошених до 20 осіб. Одним з переваг такого способу є економічність. При такому варіанті посадки достатньо одного основного елементу декору в центрі столу.

      Запрошені сідають навпроти один одного. За таким столом панує дружня атмосфера єдності і всеосяжної любові.

      Посадка гостей літерами – це традиційний спосіб розсадження для російських весіль. Такий варіант розсадження дозволяє добитися економії місця і розмістить як можна більше людей в залі. Тому він добре підходить для обмежених приміщень при числі запрошених від 16 осіб.

      Наступний варіант являє собою кілька розташованих під кутом прямокутних столів, які стоять симетрично відносно один одного. Плюсом є вдалий огляд гостями головних винуватців свята. При розсадці враховується ступінь близькості запрошених з нареченою або нареченим. Танцпол розташовують у центральній частині залу.

      Можлива також комбінація розсадження одночасно за прямокутними і круглими столами. Такий підхід стилістично дуже цікавий.

      Загальний довгий стіл – це модний прийом, бездоганний для затишних камерних весіль. Такий варіант краще всього відповідає свята під відкритим небом, що включає від 10 до 40 осіб. У центральній частині довгого столу сідає пара молодят. Зліва від чоловіка розташовуються його батьки і друзі, відповідно, праворуч від новоспеченої дружини – її. Біля їхнього столу ставлять ще кілька довгих столів з запрошеними. Такі столи розташовують перпендикулярно по відношенню до головного.

      «Букви» утворюються залежно від більшої або меншої кількості гостей. Літера «Т» формує один стіл, буква «П», відповідно, два столи, літера «Ш» – три. Однак слід зауважити, що такий традиційний спосіб розсадження гостей володіє істотними недоліками:

        1. ймовірність, що гості будуть сидіти спиною до нареченому і нареченій;
        2. пересування в залі може виявитися не надто комфортним.

        Оформлення блюд

        Найважливіший елемент весільного буфету і прикраса столу – це майстерно оформлені страви. Насамперед, необхідно добре продумати весільне меню. Спочатку подаються холодні закуски, потім гарячі. Грамотно складене меню передбачає як мінімум два види гарячих страв: птиця або риба і м'ясо. Якщо свято проводиться в ресторані і страви подаються порційно, то з гостями спочатку обговорюються їх переваги. Це ж стосується салатів.

        У сучасному суспільстві все більше людей відмовляється від м'яса, зростає число вегетаріанців, веганів і сироїдів. При складанні меню вечора необхідно переконатися, що прихильникам цих культур запропонують підходящу їжу. Повним фіаско може закінчитися нехтування цим правилом.

        Традиційно з напоїв на весільному столі присутні ігристі і шампанські вина. Міцні напої вибираються в залежності від культурної та етнічної приналежності молодят і гостей. У Росії весілля не обходиться без горілки. Однак слід зауважити, что люди, які дотримуються правильного харчування і ведуть здоровий спосіб життя, можуть і зовсім провести своє весілля без алкоголю. Якщо серед гостей є такі спортивні люди, необхідно заздалегідь дізнатися, чим би вони хотіли наповнити свої келихи в цей вечір.

        Останніми традиційно подають десерти. Зазвичай їх відокремлюють від вечері активні розваги, наприклад, танці.

        В якості десерту бездоганно підходять міні-тістечка і капкейки, весільний торт, солодкі муси і желе, шоколадне фондю і фрукти. З десертами п'ють чай або кава на вибір.

        Хочеться зауважити, що для камерної весілля необов'язково наймати фахівців для роботи над меню. Такий святковий стіл можна накрити самостійно, в домашніх умовах або на відкритому повітрі. У такому випадку головне – добре продумати меню заздалегідь. При відповідальному підході до вибору святкових напоїв і страв та їх оформлення весілля буде чудовою.

        Декор столу

        Весільний стіл є основним атрибутом свята. Декор столу зазвичай варіюється в залежності від весільного стилю. Але незважаючи на різну стилістику, професіоналами використовуються одні і ті ж прийоми та інструменти. Додавши трохи уяви і фантазії, можна легко створити ідеальну столову зону своїми руками будинку.

        Важливо дотримати гармонійність. Декор столу має відповідати кольоровій гамі вечора і підкреслювати її індивідуальність. Кольори повинні передавати настрій свята. Якщо вибрано ефірний стиль, то і гамма буде ніжною: бузково-білий, блакитний, салатовий, пастельно-рожевий, небесно-блакитний, бежевий, молочний відтінки. Саме пастель створює ефект легкості і легкості.

        Якщо весілля оформляється в яскравій палітрі, то вірним дизайнерським рішенням будуть насичені кольори: червоний або бордовий, синій, салатовий, колір фуксії.

        Найчастіше такі яскраві кольори використовуються в зимовий час року.

        Найбільш вдалими прийомами оформлення весільного столу є:

          • флористичні рішення – композиції з квітів;
          • тканини;
          • свічки і світлові інсталяції.

          Витончене декорування весільного торжества квітами є неперевершеною класикою. Вони можуть задавати атмосферу, відрізняючись за кольором і формою. Майстри флористики можуть запропонувати величезну кількість варіантів, як правильно розставити квіти, прикрасивши ними стіл. Тут немає строгих правил. Балом править естетика. Головне, щоб квіти на столі молодят бездоганно поєднувалися з композиціями на столах гостей, букетом нареченої і бутоньєрками, а також весільним стилем всього заходу.

          Живими квітами на банкеті доречно також декорувати фужери. Потім поставити їх на підноси догори дном, тим самим створивши закінчені і нетривіальні композиції. Цей стильний тренд здобув велику популярність останнім часом.

          Прикраса текстилем також набуває все більшої актуальності. За допомогою тканин різних відтінків і фактур представляється можливим створити дивовижний декор столу. Іноді буває досить незвичайної і витонченої скатертини, щоб задати романтичний і чарівний дух урочистості.

          Слід зауважити, що такий декор вимагає обсягу. Його можна досягти за рахунок драпірування тканини: добірок, складок, всіляких воланів. Легко домогтися цього можна фатином. Також для тканинного декору підходять мереживо, шифон, капрон, органза, вуаль, атласні стрічки. Дуже красиво виглядають комбінації цих тканин.

          Сама романтична складова прикраси весільного столу – свічки. Вони надають ноти таємничості і загадковості вечора. На стіл, іноді біля нього, ставлять свічки різних розмірів і форм.

          Свічки поміщають у витончені свічники або спеціальні вази. Потрібно бути обережними з ароматизованими свічками, у деяких осіб може бути алергія.

          У продажу існують готові набори весільних свічок. Їх можна запалити, коли стемніє і пара стане танцювати свій перший танець. Цей момент вийде по-справжньому чарівним.

          Також для декору можуть використовуватися світлові інсталяції – так звані різдвяні вогні-гірлянди. Блискучі світлодіодні нитки і всілякі лампочки додають вишуканості весільного торжества. Все частіше на весіллях закохані запалюють бенгальські вогні.

          Рекомендації

          Після першого дня весілля деякі пари вважають за краще відразу поїхати у весільну подорож. Інші пари проводять 2 день під девізом «весілля удвох» – без гостей. Тільки молодята, наслаждающиеся товариством один одного. Але більшість молодят все-таки вважають за краще продовжити свято.

          У такому разі другий день весілля рекомендується провести у формі пікніка під відкритим небом, в мальовничому місці. В цей день запрошують сім'ю і найближчих друзів. Все відбувається неформально. Біле плаття може запросто змінитися джинсами. Весільний стіл вже не виглядає так помпезно і багато і не вимагає декорацій. Можливі частування – це барбекю і смачна домашня кухня.

          Напої підбираються виходячи з уподобань присутніх і більше не нагадують барної карти. Зазвичай до м'яса і риби відмінно підходить крафтовое пиво. Немає необхідності в дорогому скляному посуді, допускається пластикова. Немає театральності і показовості, тільки улюблені люди і приємне проведення часу.

          Другий день весілля – це чудова можливість відпочити від першого.

          Про те, як скласти ідеальне меню для вашого весільного столу, дивіться у наступному відеоролику.


          Коментарі

          Схожі статті


          Сервірування святкового столу: гарні ідеї для дому

          Сервірування святкового столу: гарні ідеї для дому

          Особливості Підготовка Як накрити? Прикраси Посуд Тарілки Страви Правила етикету Поради та

          Як накрити новорічний стіл?

          Як накрити новорічний стіл?

          Безсумнівно, Новий рік – свято, яке збирає близьких і рідних людей за одним столом. З року в рік

          Як правильно сервірувати столові прилади?

          Як правильно сервірувати столові прилади?

          З чого почати? Що для чого призначене? Тарілки Келихи Столові прилади Що і як використовувати?

          Сервірування стола до обіду: основні правила

          Сервірування стола до обіду: основні правила

          Ритм сучасного життя не завжди дозволяє просто спокійно пообідати, не те що сервірувати обід за

          З якого боку від тарілки кладуть виделку?

          З якого боку від тарілки кладуть виделку?

          Основи етикету Правила Розкладка перед трапезою Розташування приладів в кінці Поради на всі випадки

          Секрети сервірування столу

          Секрети сервірування столу

          Сервіровка – найдавніше мистецтво декорування столу для спільного обіду або бенкети. Щоб виконати