Чайний стіл: особливості сервіровки


Всім відомо словосполучення «чайна церемонія в Китаї». Дійсно, китайці культивували цей захід, зробивши його своєю особливою, значущою традицією. Але і в Росії чаювання завжди приділялася велика увага, тому сформувалися правила сервірування столу і поведінки під час чайної трапези.

Особливості

Традиційно на Русі чай подавали у великих мідних самоварах, які растапливали на вугіллі спеціальним чоботом. Сім'ї були великі, а такий атрибут незмінно збирав всіх за одним столом.

Варто відзначити, що культура чаювання з самоваром починає відроджуватися. У продажу все частіше можна зустріти сучасний електричний варіант на різний обсяг. Такий виріб дійсно здатне привернути увагу і згуртувати членів сім'ї і друзів за чашкою ароматного напою.

Любителям екзотики варто спробувати втілити ідею справжньої чайної церемонії Китаю. Важливо, щоб атрибутика відповідала. Обзаведіться сервізом в китайському стилі, продумайте декор столу.

Основи чайного етикету

Правильна сервіровка столу допоможе не упустити важливих деталей, організувати простір на столі так, щоб нікому нічого не заважало, але при цьому все було доступно. З урахуванням культурних особливостей варто розділити поняття сервіровки на російський і китайський стилі.

Російська

Чисто російського чайного етикету в сучасний час вже не залишилося. Це явище зазнавало змін під впливом західної культури довгі десятиліття. Кращі європейські будинки – законодавці моди у всіх сферах життєдіяльності, включаючи прийом їжі.

Щоб правильно сервірувати стіл, переконайтеся, що його розмір здатний вмістити гостей так, щоб усім було комфортно.

Кожен повинен мати можливість дотягнутися до заварювального чайника або самовара. Якщо очікується велика кількість гостей, і стіл не здатний вмістити всіх, влаштуйте чаювання на шведський манер.

Коли стіл підібраний, приступаємо до сервіровці:

  • Якщо чаювання – це продовження застілля, то міняти скатертину не потрібно. Окрема подія змушує застелити стіл красивою скатертиною і забезпечити кожного гостя серветкою і десертною тарілкою.
  • Серветку слід звернути і надати їй квадратну, прямокутну або трикутну форму. Її місце – зліва від тарілки, причому вільна сторона завжди повернена вправо.
  • Забезпечте кожного гостя приладами. Чайна церемонія передбачає подачу десертних страв, тому на столі повинні бути десертні вилки або ложки, ножі для масла або варення, причому в джем, варення або меду повинна бути окрема ложка.
  • Ножа й виделку кладуть зліва від тарілки, при цьому лезо ножа звернене в бік тарілки. Ложку кладуть справа.
  • Обов'язково підкладайте під чашку блюдце. Такий комплект ставиться справа від ложки.
  • Якщо передбачений особливий десерт, наприклад, торт на іменини, забезпечте кожного гостя спеціальної тарілкою.
  • Припустимо прикрасити стіл квітами в вазах. Стебла не повинні бути довгими, це може перешкодити огляду. Всі присутні повинні бачити один одного в процесі бесіди.

Коли на столі зібрані всі необхідні прилади, пора переходити до розстановці страв:

  • Подбайте про те, щоб на столі були присутні заварні чайники з різними видами чаю – чорним, зеленим, трав'яним.
  • Якщо ви подаєте цукор у вигляді рафінаду, цукорниця повинна супроводжуватися щипцями, розсипчастий пісок подається з ложкою.
  • На окрему тарілку покладіть тонко нарізаний лимон.
  • Можна використовувати багаторівневу підставку під солодощі і закуски, особливо якщо стіл невеликий.

Щоб захід набув істинно російські риси, поставте в середині столу самовар. Він додасть атмосфері затишку і стане об'єктом захоплення. Підтримати антураж допоможе скатертину і серветки з вишитими на них традиційними орнаментами і візерунками.

Китайський

Китай – це країна-родоначальник ритуалу споживання чаю. Саме там вперше навчилися насолоджуватися смаком і ароматом гарячого напою, а так само звели цю традицію в культурне надбання.

Китайська чайна церемонія славиться своєю особливою атрибутикою. Щоб створити необхідний антураж, обов'язково візьміть собі на озброєння наступні нюанси:

  • У невеликій компанії замість чашок скористайтесь особливої посудом – гайван. Вона складається з трьох елементів: блюдце, чашка без ручки (100 – 350 мл) і кришка з отвором, через яке п'ють чай. Заварюють напій безпосередньо в гайване.
  • Симпатичні глиняні заварювальні чайники з китайськими ієрогліфами або розписані традиційними мотивами називають исинь. В оригіналі исинь ліпиться вручну з особливої глини, яку видобувають біля берега озера Тай. Вона володіє відмінними якостями після випалу і довго зберігає напій гарячим.
  • Після того як чай настоявся, його переливають в особливий глечик – Ча-Хай.
  • Існує два різновиди чашок, які використовуються в Китаї для чайної церемонії: висока і вузька – Сян-Бей, широка і низька – Пін-Бей. Іноді обидві чашки подаються одночасно на спеціальній порцелянової підставці Бэйнч-Жань. Плоска підставка може бути круглої або квадратної, вона покликана об'єднувати чашки в гармонійний ансамбль.
  • На чайному столі завжди присутній котел з гарячою водою.
  • Спеціальна ємність Ча-Хе, в якій зберігається безпосередньо суха заварка. У Китаї прийнято знайомити гостей з видом чаю, який буде піднесений. Таким чином, гостям стає зрозуміло про статус господаря. Крупнолистовий раніше могли дозволити собі лише заможні верстви, тоді як бідні верстви інший раз задовольнялися чайної пилом.
  • Порцеляновий ложка на чайній церемонії необхідна для того, щоб вибирати з чаю листочки заварки і прочищати носик чайника.
  • Бамбукова ложка служить дозатором сухої заварки.
  • Вся необхідна начиння підноситься до столу в момент, коли всі гості зібралися, на особливому дерев'яній таці – Ча-Пань.

Під час чайної церемонії обов'язковою умовою є ідентичність розпису на всіх об'єктах начиння. Всі чашки, блюдця і чайник беруться тільки з одного набору. Не допускається, щоб хоча б одне блюдце або чашка були зі сколом.

Схеми оформлення

Якщо під час чаювання гостям необхідно сидіти кожному на своєму місці, то на підставі схеми оформлення столу лежить принцип, коли у кожного є свої необхідні прилади і перед гостем стоїть чашка з блюдцем і десертна тарілка.

Всі солодощі і закуски рівномірно розставляються в центрі столу, чайник з окропом і заварювальний чайник знаходяться в кутку столу, якщо чаювання з самоваром, він ставитися чітко в центр.

Якщо стіл прямокутний і довгий, забезпечте наявність страв з кожного боку стола. Краще виглядають подовжені вази, які розташовують уздовж столу. Скатертина для круглого або овального столу не повинна звисати нижче рівня сидіння у стільця. Для квадратних столів іноді використовують дві скатертини, які розстеляють один на одного, але зміщують на 45 градусів.

Шведський стіл накривають інакше. Набір з чайником і заваркою групують окремо від солодощів чи інших закусок. Бажано, щоб чайних комплектів було на 1-2 більше, ніж кількості гостей, на випадок, якщо щось розіб'ється.

Що подати до особливого випадку?

Один з кращих приводів зібратися за столом – це святкування дня народження чи нового року. Ніхто не уявляє собі іменини без торта зі свічками. Крім цього можна запропонувати гостям цукерки, печиво або мармелад.

До весілля теж замовляють величезні багаторівневі торти. Новорічний стіл може бути прикрашений тістечками. Крім того, доречний пудинг, страви на основі желе, фруктовий салат. Якщо вечірка проходить у форматі шведського столу, варто розглянути варіант з виготовленням солодких канапе на шпажках або невеликих стаканчиків з десертами на основі ягід, збитих вершків і бісквіта.

Модні капкейки з кавою підійдуть як для зустрічі великої групи гостей, так і для чаювання для пари друзів. Денні і неформальні випадки припускають будь-який набір солодощів – круасан з варенням і медом, деяка кількість цукерок у вазі, вафлі, печиво.

Гарні приклади для натхнення

Багаторівневі підставки дійсно економлять місце і дозволяють насолодитися солодощами кожному гостю. Правильно підібрані кольори гармонують не тільки на накритому столі, але і в інтер'єрі в цілому.

Шведський стіл з самоваром – незвичайна суміш споконвічно російських традицій і західних віянь. В якості додаткового декору служать свічки.

Китайська чайна церемонія проходить в атмосфері спокою і єднання з природою, тому відсутня звичне розуміння столу і стільців. Гості можуть розташуватися прямо на підлозі.

Про те, як правильно сервірувати чайний стіл, дивіться у наступному відео.


Коментарі

Схожі статті


Сервірування стола до обіду: основні правила

Сервірування стола до обіду: основні правила

Ритм сучасного життя не завжди дозволяє просто спокійно пообідати, не те що сервірувати обід за

Сервірування святкового столу: гарні ідеї для дому

Сервірування святкового столу: гарні ідеї для дому

Особливості Підготовка Як накрити? Прикраси Посуд Тарілки Страви Правила етикету Поради та

З якого боку від тарілки кладуть виделку?

З якого боку від тарілки кладуть виделку?

Основи етикету Правила Розкладка перед трапезою Розташування приладів в кінці Поради на всі випадки

Секрети сервірування столу

Секрети сервірування столу

Сервіровка – найдавніше мистецтво декорування столу для спільного обіду або бенкети. Щоб виконати

Як правильно сервірувати столові прилади?

Як правильно сервірувати столові прилади?

З чого почати? Що для чого призначене? Тарілки Келихи Столові прилади Що і як використовувати?

Як накрити новорічний стіл?

Як накрити новорічний стіл?

Безсумнівно, Новий рік – свято, яке збирає близьких і рідних людей за одним столом. З року в рік