Секрети сервірування столу


Сервіровка – найдавніше мистецтво декорування столу для спільного обіду або бенкети. Щоб виконати прикраса столу згідно загальноприйнятим правилам і звичаям, слід ознайомитися з ними. Необхідно вивчити порядок оздоблення столових приладів і подачі страв, а також врахувати рекомендації фахівців щодо вибору прикрас та елементів декору для втілення ідеальної сервіровки.

Особливості

Сьогодні мало приділяють належну увагу вивченню традицій, звичаїв, тому не кожна господиня може розповісти про сервіровці столу, пояснити, що це таке. Але варто ознайомитися не тільки з самим поняттям, але також з історією розвитку сервірування.

Під сервіровкою необхідно розуміти правильне розташування тарілок, приладів, серветок та інших елементів для проведення трапези. Величезне значення відіграє вибір декору.

Сервіровка може бути представлена кількома різновидами:

  • Попередня – є найпростішою. При такій сервіровці достатньо провести часткове розташування посуду і приладів, які потрібні спочатку до страв, представлених в меню першими. Коли буде здійснюватися подача нового страви, паралельно буде відбуватися і заміна посуду.

Під час попередньої сервіровки необхідно використовувати столовий ніж, вилочку, чайну ложечку, пиріжкову тарілки, фужер, винний келих, предмети-прикраси для розстановки в центрі, перечницю і сільничку, а також тканинну серветку без принта.

  • Банкетна – полягає в одночасній розстановці декору, тарілок і приладів. Для створення такого типу сервірування потрібні закусочні прилади, а саме:
    • виделки і ножі;
    • супова ложка;
    • прилади для риби;
    • тарілка для випічки;
    • тарілка для хлібобулочних виробів;
    • ніж для масла;
    • десертна ложка;
    • перечниця;
    • глибока тарілка;
    • невелике блюдце.

Ідеальним прикрасою такої сервірування є шовкові серветки. Вони можуть бути у вигляді прямокутників або квадратів.

  • «Бістро» – звичайна розставляння посуду для буденного сніданку або обіду в неофіційній обстановці. Вона може бути використана в тих приміщеннях, де використовується самообслуговування. Така сервіровка застосовується в закладах, де обслуговується особистий персонал. Вибір столових приладів, їх розташування залежить від меню, вартості страви і навіть стилю закладу. Столик повинен прикрашатися скатертиною, а також додатково серветками.

Правила

Для грамотного оформлення столика будинку, у шикарному ресторані або кафе необхідно керуватися загальноприйнятими правилами сервірування. Якщо правильно сервірувати стіл, тоді свято буде яскравіше і ефектніше. Помилка при виборі посуду здатна зіпсувати все свято. Тип трапези впливає на вибір тарілок, келихів, навіть серветок, а також інших елементів.

Часто використовується сервіровка на двох. Цей варіант ідеально підходить для втілення романтичної атмосфери. Для декорування столика можна задіяти різноманітні елементи (свічки, спиртне у вигляді шампанського або вина, кошик з фруктами). Варто віддати перевагу скатертини білосніжного або яскраво-червоного кольору.

Щоб накрити столик на двох, варто витримувати синхронність. Посуд слід ставити один навпроти одного, при цьому відстань між співрозмовниками має бути невеликим, щоб можна було доторкнутися на відстані витягнутої руки.

При створення романтичної обстановки не варто акцентувати увагу на правильну сервіровці, навпаки, краще використовувати мінімум посуду і столових приладів.

При плануванні домашнього банкету слід подбати про комфортний розташування кожного гостя, а для цього варто витримувати певну дистанцію. Якщо необхідно вмістити за столиком 4 персони, тоді можна використовувати як квадратний, так і овальний варіант. Але пам'ятайте, що для зручного розташування на одну людину потрібно 76 см, а для гостя з зайвою вагою – 90 див. Меблі зі стандартними розмірами ідеально підійде для зручного розміщення 4 осіб.

Якщо за столиком слід розсадити 6 осіб, тоді необхідно прийняти до уваги більше інформації. Можна вибрати прямокутний або круглий стіл.

Щоб за одну сторону прямокутного столу посадити дві людини, його ширина повинна становити 240 см, оскільки з кожного краю повинно залишитися вільно по 46 див.

При виборі круглого столика на 6 чоловік варто враховувати, що радіус стільниці повинен бути не менше 80 см, тоді на одну людину на сервіровку можна використовувати 76 див.

Для проведення спільного сімейного свята буде потрібно великий стіл. Стандартно посуд і прилади розраховані максимально на 12 персон.

Фахівці рекомендують дотримуватися наступної послідовності при сервіровці столу будинку:

  • Слід прикрасити стіл скатертиною.
  • Розкласти тарілки, враховуючи кількість персон за столом.
  • Розставити столові прилади.
  • Місцерозташування келихів, склянок, фужерів багато в чому залежить від того, які спиртні напої будуть вживатися.
  • Оформити і прикрасити столик оригінальними серветками.
  • Декорування на певну тематику.

Тонкощі сервірування

Щоб красиво організувати трапезу за столом згідно етикету, необхідно враховувати багато нюансів і деталей. Щоб організувати прийом їжі вдома, для початку потрібно придбати гарний набір посуду. Для всіх членів сім'ї повинні бути представлені однакові тарілки, а також столові прилади.

Перед сервіровкою спочатку необхідно продумати меню, оскільки кожна страва вимагає певного набору сервірування. При розстановці приладів варто пам'ятати, що на одну людину потрібно виділити як мінімум 80 сантиметрів вільного простору. Саме такої відстані достатньо для зручного розташування за столом.

Всі прилади повинні бути чистими. Краще перед тим, як ставити їх на стіл, ще раз протерти кожну вилочку, ніж і ложечку сухим рушником, щоб запобігти можливість наявності плям від залишків води.

Як розташувати прилади?

Вдома можна красиво прикрасити стіл до спільної трапези, якщо правильно зробити сервіровку. Для початку потрібно застелити стіл з допомогою скатертини, придбати гарний набір посуду і столових приладів. Для сервіровки столика будинку можна скористатися не посудом. Її варто підбирати в залежності від особистих уподобань та потреб у їжі.

Скатертина грає основну роль при прикрасі столу, оскільки вона задає тон всьому заходу. Для свята варто вибирати виключно білу скатертину, для щоденного використання можна застосовувати виріб в жовтому кольорі або кремового відтінку. Головне, щоб скатертина була попраною і поглаженной.

Для неофіційних зустрічей можна використовувати кольорові скатертини світлих тонів, для тематичних зустрічей – моделі з принтами, наприклад, для святкування дня народження дитини підійде скатертина на дитячу тематику. Оригінально виглядає столик, накритий двома скатертинами, при цьому вони розташовуються таким чином, щоб кути нижньої скатертини були видні з-під верхньої.

Красиво виглядають варіанти з мінімальним кількістю декору, хоча можна використовувати моделі з перфорацією, мереживом або доповнені шовковими стрічками.

При виборі розміру скатертини пам'ятайте, що потрібно відштовхуватися від габаритів столу, на якому вона розташована. Згідно етикету краю вироби повинні звисати з краю приблизно на 30 сантиметрів. Але бувають і винятки. Приміром, в італійських і французьких ресторанах вважається нормою, якщо краї скатерки торкаються підлоги. При виборі матеріалу вироби краще віддати перевагу бавовни або шовку.

Для сервірування столу представлено 35 видів тарілок, але зазвичай використовується всього 5 чи 6 видів. Згідно з правилами етикету всі тарілки в ідеалі повинні бути з одного набору або хоча б бути виконаними в єдиному стильовому напрямку. Вибір типу тарілки залежить від страв, які будуть подаватися на стіл, а їх кількість – від кількості людей, які будуть присутні на обіді.

Основні види тарілок, які дуже часто застосовуються для сервіровки: супова, тарілка плоска (велика і мала), для десерту (дрібна і глибока), тарілка пиріжкова, селедочница, тарілка для гірчиці або креманка, блюдо для м'яса.

Потрібно правильно підібрати столові прилади, а також грамотно їх розташувати. Для початку праворуч від посуду потрібно розташувати супову ложку, біля неї розташувати вилку і закусочний ніж, далі кавову ложечку або чайну. Якщо все це необхідно розташовувати безпосередньо біля основної тарілки, то десертну ложечку прийнято ставити за тарілочкою. Ножик для вершкового масла зазвичай знаходиться на пиріжковій тарілці.

Перед подачею на стіл прилади потрібно ретельно відполірувати до блиску. Часто в кафе столові прилади ставлять безпосередньо на спеціальну серветку.

Класичним вибором серед келихів є варіант для шампанського і вина. Існують інші різновиди посуду для алкоголю, але їх слід ставити на стіл в залежності від того, який напій буде представлений на столі. Це можуть бути бокали для мартіні, віскі, чарки.

При розташуванні келихів варто дотримуватися наступної послідовності: для вина червоного, білого вина, шампанського і ємності для більш міцного алкоголю в тому порядку, в якому вони будуть подаватися на стіл. Не забувайте, що на столі повинен бути розташований ліворуч стакан для води або соку.

Для прикраси урочистого застілля незамінним елементом виступають сервірувальні серветки. Вони можуть бути як паперовими, так і тканинними. Більшість людей віддає перевагу серветок з різних видів тканини. Часто використовуються саме лляні моделі квадратної форми й великого розміру. Вони можуть розташовуватися на колінах для захисту одягу від можливих плям або використовуватися у вигляді декору.

Паперові серветки призначені для використання під час прийому їжі, тому їх варто поставити в центрі столу, щоб кожен зміг з легкістю дістати до серветок. Для цього можна застосовувати салфетницу або спеціальні фігурки з затискачами. Для урочистих заходів варто використовувати однотонні моделі з паперу, без яскравого і помітного принта.

У сучасному інтер'єрі їдальні дуже часто головним елементом виступає круглий стіл. Багато господинь стикаються з тим, що кругла стільниця надає менше простору, ніж прямокутна. При сервіровці столика круглої форми слід застосовувати виключно тільки потрібні предмети: тарілочку плоску і глибоку, вилку для основного блюда, ніж і винний келих. При бажанні гостя можуть подаватися інші елементи посуду. Прикрасити центр столу варто букетом квітів, яскравим і незвичайним десертом або пляшкою вина, доповненої червоної або чорної серветкою.

Якщо день народження відзначається в домашньому колі, тоді стіл повинен стати яскравим акцентом при організації свята. Для досягнення цієї мети варто використовувати незвичайні десерти, підібрати прикраси, а також використовувати гарну сервірування страв.

Якщо ви вирішуєте, ніж накривати стіл, тоді варто відштовхуватися від особистості іменинника. Для прикраси столу в честь дитячого свята варто красиво оформити стіл з допомогою м'яких іграшок чи зображень на картоні відомих героїв з мультфільмів. Для дітей можна організувати просто солодкий стіл.

Щоб декорувати стіл на честь дня народження молодої дівчини, тоді варто звернути увагу на свіжі квіти за столом, модний посуд, виконану з різнокольорового скла, вази з фруктами, привабливі десерти.

Для чоловіків стіл повинен виглядати більш лаконічно. Він повинен бути накритий різною їжею: м'ясом, салатами з помідорів і огірків і гарніром.

При сервіровці святкового солодкого столу варто враховувати, що на столі представлені виключно десерти. Не варто застосовувати декор, оскільки він буде виглядати на тлі яскравих десертів зайвим. Варто задіяти тарілки в кілька ярусів, підставки під мафіни або кейк-попси, пірамідки. Варто використовувати посуд в єдиній кольоровій гамі.

Для прикраси столика навіть на одну людину з етикету слід використовувати скатертину, поставити на нього серветочки з паперу або тканини. З кухонного начиння потрібно:

  • тарілка плоска, глибока;
  • ложка столова, десертна, чайна;
  • вилка;
  • ніж;
  • стакан для води;
  • винний бокал.

Для оформлення вечері варто виробити певний порядок дій:

  • Застелити стіл скатертиною.
  • Розташувати велику тарілку плоского типу, на неї поставити глибоку.
  • З двох сторін від тарілочки слід розташувати столові прилади, призначені для основного блюда, а далі – для закуски.
  • Чайна ложечка повинна бути розташована перед тарілкою.
  • Вгорі з правого боку від тарілки зазвичай знаходиться чайна пара або винний келих.
  • Додатково стіл можна декорувати не тільки тканинними серветками, але також вишуканими свічками або свіжими квітами.

Сервірування столу для організації обіду є досить простий, оскільки практично не має відмінностей порівняно з оформленням столу для вечері. Єдина різниця полягає в тому, що обідній стіл можна декорувати тільки за допомогою серветочок або квітів. А також не потрібно застосовувати білу скатерку для обіднього столу.

Варто підійти практично до цього питання і задіяти підкладки з силікону або пластику. Вони характеризуються легкістю чищення.

Якщо ви збираєтеся організувати обід для гостей, сервірування залишається такою ж, але тільки збільшується кількість столових приладів і тарілок. Альтернативою скатертини виступають спеціальні підставки, розраховані для захисту від гарячих страв. Не варто використовувати додатковий декор.

Вечеря для гостей вимагає обов'язкової наявності білосніжній скатертині. Для початку варто подати на стіл легкі закуски під лікер або вино.

Правильно організувати розташування приладів на святі, коли за столом сидітиме багато гостей, дуже важко самостійно. Тому не варто приділяти особливої уваги розстановки приладів і тарілок, головне – застелити білу скатертину і прикрасити стіл серветками. Основне завдання – створити максимально комфортні умови для відпочинку за святковим столом.

Використання серветок

Невід'ємним атрибутом сервірування виступають серветки. Щоб прикрасити стіл для чаювання, можна застосовувати серветочки чотирикутної або круглої форми. Лляні варіанти ідеально підходять для декорування столика в честь свята.

Серветку з паперу або тканини прийнято ставити на дно тарілки або зліва від неї. Паперові серветки можуть бути розташовані в спеціальній серветниці.

Існує багато способів, як цікаво скласти тканинну серветку. Вона може бути представлена у вигляді конверта, конуса або вітрила. Красиво і стильно виглядають незвичайні звірятка або ніжні квітки. Кожен варіант виглядає витончено і мило, тому можна придумати свій варіант декорування серветки.

Для святкового застілля

На святі стіл завжди відіграє величезну роль, адже виступає стильним акцентом. Для прикраси святкового застілля можна використовувати невеликі вазочки з квітами, спеціальні кільця для оформлення серветок, фігурки янголят з порцеляни, а також шовкові або атласні стрічки. Гарно підійдуть урочисті скатертини, кульки й серпантин.

Вибір прикрас сервірування столу залежить від самого свята, його призначення. Він може бути романтичною вечерею, ювілеєм або весіллям. Важливим елементом виступають серветки з тканини і святкова скатертина.

Для звичайної вечері або обіду використовуються серветки, прикрашені кільцями, і живі квіти. Такий декор підійде для звичайного чаювання. Варто розуміти, що посуд, прилади, скатертина і серветки повинні бути дуже чистими. Щоб красиво сервірувати стіл, можна задіяти яскраві серветки. Вони допоможуть додати застілля оригінальності і ефектності.

Для оформлення бенкету слід докласти багато сил. Щоб прикрасити стіл на честь свята різдва чи Великодня, слід застосовувати відповідні декоративні елементи. Для організації великого банкету варто використовувати декоративні елементи, виконані в єдиному кольорі і стилі. Серветки можуть бути яскравих кольорів, але повинні бути стерильними. Квіти можна використовувати як живі, так і штучні. Вибір є повністю індивідуальним.

При організації весільного застілля акцент повинен бути зроблений на місця для молодят. Вони повинні бути прикрашені символікою на тему кохання. Це можуть бути фігурки лебедів, троянди, сердечка або плакати з побажаннями. Для молодят мають бути представлені окремі келихи, оригінально декоровані. На весільному столі красиво виглядає білосніжна посуд з срібною або золотою облямівкою і, звичайно, біла скатертина.

Пам'ятайте, що святкова сервіровка столу складається з великої кількості нюансів. Щоб нічого не забути, спочатку потрібно провести попередню сервіровку – зробити розстановку важливих елементів. Перед застіллям достатньо буде додатково поставити столові прилади і тарілки, щоб вийшла повна сервіровка.

Для сервірування російської святкового столу варто розуміти, що традиційно на такому столі повинно бути представлено багато різної їжі. Для оформлення столу в традиційному стилі досить вибрати кілька страв національної кухні.

При сервіровці традиційного російського застілля слід дотримуватися наступної схеми:

  • Закуски – їх повинно бути багато, адже традиційним напоєм виступає горілка, а вона вимагає доброї закуски. Обов'язково на столі повинні бути присутніми солоні огірки мариновані помідори. Багатьом дуже подобаються гриби з цибулею або квашена капуста з буряком. Серед холодних закусок користуються попитом м'ясні варіанти і нарізка солоного сала. Серед салатів варто віддати перевагу «оселедця під шубою» або «олів'є».
  • Основні страви подаються в гарячому вигляді. Часто на стіл готується порося або птах в духовці. Їх прийнято начиняти кашею і прикрашати яблуками. Часто на святковий стіл подають голубці і печеня по-домашньому або страви з риби.
  • Десерт – традиційними є ватрушки, пиріжки, пряники, а також пироги з начинкою, печені яблука з цукровим сиропом і ароматною корицею.
  • Напої – традиційно на стіл ставиться міцна горілка, яку часто наполягають на мандаринових кірках, кедрових горішках або різних травах. Серед безалкогольних напоїв попитом користується квас і морси, приготовані з ягідного варення.

Поради та рекомендації

Смачна їжа повинна мати красивий привабливий вигляд, щоб відразу виникало бажання її з'їсти. При виборі страв певної кухні світу варто розуміти, що оформлення столу в різних країнах здійснюється по-різному, використовуючи різноманітні елементи декору.

Сервіровка стола у Франції є унікальним мистецтвом. Вона багато в чому відрізняється від традиційної сервіровки у Росії. Французи виступають відомими гурмани, які чудово розбираються в смачній їжі, а також приділяють багато уваги декорування столу. Вони високо цінують якісну і стильну посуд, скатертини, а також декор.

Особливість сервіровки у Франції полягає в тому, що вони обов'язково застосовують подставочниє тарілки, які не тільки додають елегантності і краси сервіровці, але також є надійним захистом скатертини від різних плям.

Сервіровка в Японії дуже відрізняється від європейської подачі, тому для нас вона є досить складною і багатокомпонентною. Щоб ідеально оволодіти особливостями японської сервіровки, необхідно відмінно розбиратися в тарілочках, чашечках, підносах, піали і паличках. Японці цінують зручність і комфорт. При сервіровці вони тяжіють до асиметрії, створюючи вільні композиції та враховуючи вільний простір. Всі декоративні елементи на столі повинні бути розташовані вільно.

Цікавий той факт, що розташування столових приладів у різних країнах відбувається по-різному. Наприклад, при розташуванні вилки в Англії вона повинна лежати зубчиками вгору, а у Франції – зубчиками донизу.

Гарні приклади і варіанти

Далі можна розглянути цікаву добірку ідей для сервіровки столу у залежності від випадку або ситуації:

  • Весняна. Варто зробити акцент на натуральні кольори і фактури. Скатертина на столі не є обов'язковим елементом. Стіл можна прикрасити плетеними постачанням. Прикрасити сервіровку дозволить гілочка живого дерева. На зелену тарілку варто поставити білу серветку, поверх кремову тарілку і прозоре блюдо. З правого боку від тарілок повинна знаходитися вилка і чайна ложка, а вгорі праворуч – келих під вино.
  • Для романтичної вечері часто використовуються в якості декору живі квіти і свічки. Скатертина червоного відтінку дозволить налаштувати на романтичну хвилю. Для сервірування столу підійде білосніжна посуд. Для початку можна поставити квадратну тарілку, а зверху тарілку округлої форми. Ідеальним доповненням стане тканинна серветка ніжно-рожевого відтінку, складена у вигляді конверта. З лівого боку розташований ніж, з правого – ніж і супова ложка. Вгорі над тарілками знаходиться стакан для води і для шампанського.

Про те, як правильно сервірувати стіл, дивіться у наступному відео.


Коментарі

Схожі статті


Сервірування стола до обіду: основні правила

Сервірування стола до обіду: основні правила

Ритм сучасного життя не завжди дозволяє просто спокійно пообідати, не те що сервірувати обід за

Як правильно сервірувати столові прилади?

Як правильно сервірувати столові прилади?

З чого почати? Що для чого призначене? Тарілки Келихи Столові прилади Що і як використовувати?

Сервірування святкового столу: гарні ідеї для дому

Сервірування святкового столу: гарні ідеї для дому

Особливості Підготовка Як накрити? Прикраси Посуд Тарілки Страви Правила етикету Поради та

З якого боку від тарілки кладуть виделку?

З якого боку від тарілки кладуть виделку?

Основи етикету Правила Розкладка перед трапезою Розташування приладів в кінці Поради на всі випадки

Як накрити новорічний стіл?

Як накрити новорічний стіл?

Безсумнівно, Новий рік – свято, яке збирає близьких і рідних людей за одним столом. З року в рік

Сервірування столу до сніданку

Сервірування столу до сніданку

Вставши вранці не з тієї ноги, люди проводять весь день злими, без настрою, зриваються на своїх