Правила етикету за столом: норми та культура поведінки


Застільні заходи – це іспит для кожної людини на знання етикету і хороших манер. Сучасне життя важко уявити без походів в ресторан або в гості. Дотримання правил допоможе і гостю, і господареві заходи постати в суспільстві як вихованому індивідууму з правильно щепленими навичками спілкування.

Що це таке?

Часто поняття «етика» і «етикет» прирівнюють або об'єднують. Етика має більш широке значення, говорячи про неї, слід мати на увазі особистісні моральні цінності індивідуума. Такі риси людини виховується з раннього дитинства. Зазвичай глибина і сила моральності індивіда залежать від міжособистісних відносин у родині (модель сім'ї), способів виховання, зусиль освітніх установ, спрямованих на прищеплення хороших манер школярам, дружнього оточення, особистих рис характеру.

Етикет – це звід конкретних правил, яких має дотримуватися будь-яка вихована людина, це норми поведінки, прийняті суспільством до суспільства загалом або до конкретного індивідуума зокрема. Можна бути високоморальною людиною з виключно правильними моральними цінностями, але не знати хороших манер. І навпаки.

Застільний етикет – це правила того, як людині слід вести себе в ресторані, гостях, на пікніку, порядок взаємин чоловіка і жінки, людей різних рангів і віку на подібних заходах.

Будь-якій освіченій людині слід знати основи застільного етикету. Той, хто хоче досягти в житті певних вершин, отримати просування по кар'єрних сходах, потрапити у високі світські кола – вивчити та дотримуватися правил хороших манер повинен досконально.

Норми і приписи

Можна виділити базові елементи того, як слід поводитися під час застілля. Такі правила відомі і зрозумілі як для дітей, так і для дорослих. Тому почати прищеплювати собі і молодшому поколінню гарні манери слід з таких засад:

  • Дотримання этикетной проксемики. Важливо грамотне розміщення гостей за столом. Таким чином, господар заходу має місце на чолі столу, всі важливі, почесні і старші гості розсаджуються поблизу господаря по праву і ліву руку, молодь і діти в протилежному кінці столу. Іноді самим молодшим відводиться окремий дитячий столик.
  • Дуже важливо стежити за тим, яка переважає інтонація в голосі під час бесіди, за тембром, гучністю голосу, тоном, швидкістю мови. Голос повинен звучати чітко, не потрібно говорити занадто швидко, неприпустимі гучні вигуки. Не можна говорити з набитим ротом.
  • За столом необхідно стежити за своїми жестами і позою. Не можна розвалюватися на стільці, класти лікті на стіл, сидіти, підперши рукою щоку, нога на ногу, розмахувати руками, тим більше, якщо в них прилади.
  • За столом не можна починати розмову, яка може спровокувати спір. Політика, релігія, здоров'я і гроші – закриті теми для розмови. Також не можна обговорювати свою дієту, обмеження в алкоголі і продукти, на які є алергія. Слід мовчки відкласти невідповідний блюдо, алкоголь замінити на будь-який інший напій.
  • Лляну серветку слід розстелити собі на коліна, так виключено забруднення одягу, а також є можливість непомітно витерти об неї руки.
  • Починати їсти можна тоді, коли у всіх на тарілках з'явиться їжа, а також після того, як господар свята приступить до трапези.
  • Якщо під час їжі попадеться шматок, який неможливо прожувати або кісточка, слід непомітно понести серветку до губ і вийняти неїстівний елемент.
  • Під час застілля варто відключити телефон або поставити на беззвучний режим. Ні в якому разі не можна класти його поруч з тарілкою на стіл.
  • Сумку або клатч жінці слід класти позаду себе на стілець, об'ємну сумку на підлогу або повісити на спинку стільця. Іноді в ресторанах пропонують спеціальний стільчик для сумок, можна скористатися ним. Не можна навіть на деякий час класти сумки та пакети на стіл.
  • Якщо на підлогу впав столовий прилад або їжа, не варто загострювати на цьому увагу, потрібно підкликати офіціанта і попросити принести новий. Не можна нахилятися під стіл і піднімати впав предмет.
  • Не слід користуватися зубочисткою за обіднім столом. Коли намітиться пауза в розмові, треба вибачитися і вийти з-за столу. Витягнути застряглий шматочок їжі можна у вбиральні.

Господар заходу не повинен ставити зубочистки на обідній стіл, їх місце під час застілля – ванна кімната. Те ж правило діє, якщо виникла потреба прочистити ніс. Сякатися за столом під час їжі непристойно, до того ж цей жест буде неприємний для інших гостей.

Хороші манери для застілля

Перш ніж вирушати на захід, слід краще дізнатися про його характер. Це може допомогти у виборі вбрання, жінкам – у виборі зачіски і макіяжу.

Якщо захід носить офіційний характер, скоріше за все всім гостям були запропоновані програмки. У них зазвичай вказують час початку, час розважальної або офіційної частини, час фуршету та закінчення вечора.

Неофіційні застілля часто носять більш інтимний і розслаблений характер. Чоловіки можуть знехтувати краватками, а дами вечірніми сукнями в підлогу. Однак це не звільняє від дотримання етикету поведінки за столом.

Побачення в ресторані: правила для чоловіка і жінки

Зазвичай на вході в ресторан гостей зустрічає хостес або метрдотель. Співробітник закладу пропонує своїм клієнтам вільні столики і підкликає офіціанта прийняти замовлення. Якщо така посада відсутня, допомогти підібрати місце можна попросити будь-якого офіціанта або визначитися самостійно. Чоловік проводжає свою даму до її місця, зазвичай зліва, допомагає розташуватися на стільці.

Далі вечір розвивається за класичним сценарієм, кожна сцена якого регламентована правилами етикету:

  • Меню приносить офіціант і дає час гостям зробити вибір. Право першості у виборі страви належить жінці. При цьому існує поширена помилка, яку часто роблять жінки. Говорити «Замов що-небудь на свій смак» категорично не можна. Коректна інтерпретація – «Порадь, що краще замовити? ».
  • Замовлення офіціанту робить чоловік після того, як вислухав побажання жінки.
  • Дівчатам не варто вибирати занадто дешеві страви, це може стати натяком чоловікові, що він, на її думку, недостатньо заможним. Але і вибір найдорожчих страв стосовно жінки може викликати непотрібні домисли.
  • Слід враховувати специфіку ресторану. Якщо захід проходить у ресторані середземноморської кухні, не потрібно замовляти борщ або пельмені.
  • Якщо вибір викликає утруднення, можна покликати офіціанта, уточнити, які присутні інгредієнти в блюді, яке час його приготування.
  • Не слід звертатися до офіціанта на «ти», зазвичай працівники закладу мають іменний бейдж, на якому написано ім'я.
  • Під час очікування замовлення слід завести смолл-струм. Тема бесіди повинна бути загальною, не варто вдаватися в подробиці і поглиблюватися. Співрозмовникам варто дивитися один одному в очі, говорити не голосно, щоб не заважати оточуючим, а також створити інтимну атмосферу побачення.
  • Поки страви готуються, офіціант може принести в якості аперитиву пляшку вина. Чоловік-гість не повинен самостійно її відкорковувати, а також розливати напій. Це завдання офіціанта. Для того, щоб налити другий келих, чекати офіціанта не обов'язково. Спочатку обслуговується дама, потім чоловік може налити напій собі. Келих наповнювати слід трохи менше, ніж до половини.
  • Келих слід тримати трьома пальцями за ніжку. Таким чином, він буде залишатися максимально чистим, а це важливо для естетичної складової, яка є ключовою в понятті етикету.
  • Щоб сповістити офіціанта про зміну страви, необхідно покласти навскоси поверх тарілки столові прилади. Сполучені біля вільного кінця вилка і ніж говорять про те, що трапеза ще не закінчена. Слід пам'ятати, що класти прилади на стіл після використання категорично не можна, їх місце тільки на тарілці.
  • Не слід пробувати блюдо свого партнера. Єдиний спосіб дізнатися, яке воно на смак – замовити таке ж.
  • У ресторані прийнято їсти повільно, насолоджуючись смаком і процесом. Навіть якщо відчуття почуття голоду дуже сильне, слід дотримуватися темп партнера, інакше він сприйме це як втеча або бажання скоріше піти з ресторану.
  • Коли вечеря закінчений, серветку кладуть зліва від тарілки.
  • Джентльмен розплачується перший. Жінці не слід втручатися, питати «Скільки? » або намагатися оплатити свою половину, підкладаючи гроші чоловікові.
  • Якщо чоловіка і жінку пов'язують дружні відносини, можлива оплата чека 50/50, тоді чоловік, вивчивши чек, називає жінці суму її замовлення, і вони домовляються про чайових.

Ділова зустріч

У сучасному світі дуже часто ділові зустрічі проходять у ресторанах і кафе. Особливо це актуально під час міжнародних візитів в інтересах бізнесу. Приймаюча сторона знайомить партнерів зі звичаями і культурою своєї країни. У такому разі запрошеної сторони слід ознайомитися з традиціями до заходу, щоб не образити своїх партнерів. Якщо говорити в цілому, то необхідно дотримуватися такі правила:

  • Насамперед, ділова зустріч – це рішення бізнес-питання. Якщо вона проходить не в обідній час, то слід обмежитися чашкою кави або чаю.
  • Під час зустрічі з партнером варто дотримуватися головного принципу: час – гроші. Приступати до вирішення питання можна відразу після привітання, не відволікаючись на смолл-струм.
  • Після обговорення питання варто коротко підвести підсумки зустрічі, якщо залишився час, перейти на абстрактні теми з метою підтримки особистісних відносин.
  • Під час інтернаціональних застіль платить сторона, що запрошує. Якщо ділова зустріч обмежується кавою або чаєм, то кожен платить сам за себе.

Звичаї різних країн світу

Історично прийом їжі у різних народів світу складався по-своєму, з урахуванням національних особливостей, облаштування побуту, впливу завойовників, культурних та історичних фактів. У багатьох країн правила етикету за столом перегукуються між собою. Таким чином, можна виділити загальний міжнародний етикет, однак завжди залишається місце самобутності.

В Росії

Росія – велика країна інтернаціональна, в якій офіційно прийняті загальноєвропейські норми поведінки за столом. Однак враховуючи, що у нашій країні налічується понад 190 народностей, подорожуючи по ній, можна зустріти незвичайні традиції і норми поведінки за столом.

У татар велике значення приділяється этикетной проксеміки за столом. Перший починає трапезу глава сімейства, тільки потім інші члени сім'ї та гості. З-за столу виходять тільки тоді, коли вийшов глава сім'ї. До і після трапези молитвою лине хвала Аллаху.

У народів Кавказу інші особливості. У кожного члена сім'ї є своя роль, яку необхідно дотримуватися без перекорів неправдивого. Варто відзначити важливу особливість: чоловіки і жінки на Кавказі не їдять разом за одним столом. Спочатку куштують їжу чоловіки, потім жінки і діти.

У будь-якого великого застілля на Кавказі обов'язково є розпорядник – «тамада». Тамадою може стати старий і почесний гість заходу. Він говорить тости і дає право сказати слово іншим. Кавказьке застілля без тостів – це не застілля. Вони відрізняються надзвичайною пишністю і превозношением хазяйських заслуг.

У монгольських народів і бурять гостя за столом спочатку пропонується піала з чаєм або горілкою. Гість, узявши піалу, повинен засунути в напій великий палець правої руки і бризнути їм в бік вогнища. Цікаво, що такий звичай подекуди дійсно зберігся досі. Зрозуміло, звичаї багатьох народів поступово слабшають, все більше сімей починають дотримуватися європейських стандартів етикету.

Однак подорожуючи по величезній Росії, слід вивчити особливості побуту місцевих жителів, перш ніж відправитися в той чи інший куточок неосяжної батьківщини. Ці знання необхідні, щоб не образити і не образити господарів, а також проявити повагу до їх культури і традицій.

У Франції

Для тих, кому пощастило отримати запрошення на вечерю у Франції варто знати:

  • Обід і вечеря у Франції завжди починається з аперитиву, його підбирають в залежності від регіону. Щоб випити келих вина, привід французам не потрібен, вони починають вживати винний напій вже з підліткового віку. Вино підбирається строго до того блюда, яке очікується. Якщо це риба – сухе біле вино, м'ясо – сухе червоне.
  • Зазвичай французи харчуються поза домом, так як готувати у них не прийнято. В кафе, бістро і ресторанах проходять зустрічі з друзями, родичами, просто сімейний вечерю. Іноді чоловіки і жінки відвідують кафе з метою випити чашечку кави і почитати книгу або газету.
  • Сімейні святкові обіди французи теж дуже люблять. Зазвичай вони складаються з декількох подач, кожна з яких налічує кілька страв. Сам процес подачі ведеться справа наліво.
  • Під час того, як гостям подають нове блюдо, не можна тримати руки під столом, на колінах – такий жест може бути розцінений як недовіру. Слід опустити зап'ястя на кут стільниці.
  • Великі застілля у колі близьких друзів і родичів проводяться зі складною сервіровкою столу, дотримуються всі загальноприйняті норми етикету.
  • Уважно слід поставитися до використання спецій. Не варто дуже старатися – це може образити господиню або кухаря, оскільки можна припустити, що страва не сподобалося, що його хочуть «прикрасити».
  • У Франції не прийнято просити добавки вина або його зміни. Французи вважають, що тільки конкретне вино можна вживати з конкретним стравою. Також не варто додавати в келих з вином лід. Зміна температури вплине на враження від напою, а танучий лід змінить смак.

У цілому, французький етикет має ті ж основні аспекти, що і в Росії і всій Європі. У звичаї цієї країни не прийнято поспішати, тому французи дуже уважно ставляться до всіх застільним правилами і неухильно їх дотримується, гість цієї країни має також виявляти повагу до культури і пам'ятати про етикет.

В Англії

Англійці дуже педантично ставляться до дотримання норм етикету, особливо за столом. Навіть у колі близьких друзів і родичів вечеря проходить за всіма правилами хороших манер. Можна сказати, що головне правило етикету в Англії – це дотримання етикету.

За столом слід користуватися приладами згідно з їх призначенням. Ніж тримають строго у правій руці, виделку – у лівій. Перекладати прилади не допускається, крім того, гострий кінець ножа і вилки завжди дивляться в бік тарілки.

Незвичайне правило, але якщо у запрошеного гостя є алергія на який-небудь інгредієнт або є спеціальні вимоги до продуктів, слід попередити про це господарів за 2 дні до заходу. За великим столом в Англії неприпустимо вести інтимну бесіду лише з одним гостем, тема повинна бути спільна для всіх, при цьому не варто звертатися до незнайомої людини.

Не слід тягнутися через весь стіл, щоб взяти яке-небудь блюдо, варто попросити, щоб його передали. Однак передавати назад теж не годиться, необхідно поставити тарілку на вільне місце поряд з собою.

Кожен раз, коли гостю подається нове блюдо, слід говорити «спасибі». Якщо на столі є загальне блюдо, не варто класти на свою тарілку занадто багато, треба покласти стільки, щоб після закінчення застілля тарілка виявилася чистою. Інакше господар може вважати, що страву гостю не сподобалося.

У Кореї

У Кореї теж не прийнято залишати на тарілці недоїдений рис або занадто багато від іншої страви. Також не слід використовувати ложку і палички одночасно, помішувати приладами суп, вибирати певні шматочки і відокремлювати їх від основної страви. Обід необхідно закінчити всім одночасно.

Іноді в корейських ресторанах офіціант обслуговує столик, не відлучаючись від нього. Його завдання – щоб в тарілках у гостей завжди була їжа. Тому насытившемуся гостю необхідно залишити невеликий шматочок недоеденного страви, який стане сигналом, що добавка не потрібно. Те ж саме правило діє відносно напоїв.

Після закінчення застілля палички або ложку слід повернути у вихідну позицію, де вони лежали до початку заходу. Рахунок зазвичай оплачує найстарший за столом, а не кожен сам за себе.

У Китаї

Китайці дуже ревно ставляться до своїх традицій і звичаїв, неухильно виконують їх самі і дуже радіють, коли іноземні гості намагаються їх дотримуватися.

Початок трапези китайці починають з квіткового чаю. Цей напій виступає в якості аперитиву, а також розважає присутніх, поки не прибудуть інші запрошені гості.

У китайському етикеті важлива форма столу – це завжди коло. Традиції країни дуже символічні. Так, коло – це земля, родючість і жіноче начало. Центр столу обертається навколо осі, а так як всі страви загальні, дуже зручно обертати такий центр, щоб наблизити потрібне блюдо. Незважаючи на те, що всі страви загальні, зробити індивідуальне замовлення може будь-хто, але слід врахувати, що є його також можуть всі.

Китайці, як і росіяни, люблять за столом тостовать і випивати алкоголь. Під час тосту необхідно стояти, а після легко почаркуватися краями келихів. Пити можна тільки з повною посуду, якщо стакан наполовину порожній, слід дочекатися, поки його наповнить той, хто відповідальний за розлив напоїв.

Китайцям буде дуже приємно, якщо іноземні гості будуть користуватися паличками під час їжі. Причому зовсім необов'язково тримати їх правильно. Як зручно, так і правильно. Однак використовувати такий традиційний прилад не за призначенням дуже некультурно. Не варто використовувати палички як указку, гризти їх, просто так класти в рот. В перервах між стравами палички лежать на спеціальній підставці, в тарілці їх залишати не можна, а встромляти в їжу – образливо.

Спочатку подаються перші страви – супи, які є єдиними порційними, потім «основна їжа – рис або локшина, завершує вечір десерт. Не варто сильно налягати і об'їдатися, застілля в Китаї є приводом скуштувати різні страви і насолодитися їх смаком.

У Туреччині

Національні звичаї Туреччини поступово витісняються під західним впливом. Ресторани і поведінку там повністю перейшли на правила міжнародного етикету. А ось у турецьких будинках ще можна зіткнутися з тим, що господарі дотримуються особливості побуту, які уособлюють історію країни.

Для тих, хто був запрошений в гості, слід знати:

  • Приходячи в турецький будинок, роззуватися слід на порозі перед дверима. Заходити в будинок або квартиру у вуличному взутті неприпустимо.
  • Турки їдять за низькими круглим столиком, сидять по-турецьки на підлозі, стопи ховають під стільницю.
  • Ніколи не варто відмовлятися від запропонованої їжі, це може образити господарів. Варто спробувати хоча б невеликий шматочок і похвалити блюдо.
  • Турки подають загальні блюда на підносі. Кожен гість рукою або ложкою, наповнює свою тарілку. Не слід вибирати шматки «краще» – це теж непристойно.
  • Починати трапезу слід після схвалення глави сім'ї.
  • Застілля тривати зазвичай не менше двох годин. Турки дотримуються черговість страв, тому після основної подачі слід подавання чаю, кави, солодощів. Їдять неквапливо, насолоджуючись процесом.
  • Надовго затримуватися в гостях теж не варто. Слід ввічливо подякувати за обід або вечерю і піти.

Поради на всі випадки

Дотримання міжнародних загальноприйнятих правил етикету – це найкращий доказ доброго виховання. У будь-якій країні світу оцінять хороші манери. Туристам та іноземцям часто прощається незнання особливостей традицій і побуту країни, однак не варто зловживати своїм становищем.

Існує кілька правил, яких слід дотримуватися, опинившись у гостях в іншій країні або в незнайомій компанії:

  • Можна принести десерт до чаю і віддати його господині при зустрічі;
  • Не варто сідати за стіл до запрошення господаря;
  • Не слід починати до того, як почне господар;
  • Не потрібно споруджувати гору їжі на своїй тарілці, краще класти по трохи кожної страви, з'їдати, і тільки потім тягнутися за добавкою. Такий спосіб вбереже від переїдання, а також дозволить залишити після себе тарілку чистою;
  • Не варто задавати занадто багато питань господарям або іншим гостям;
  • Завжди потрібно бути скромним і доброзичливим, обов'язково подякувати господарів і відзначити кулінарний талант господині.

У складної та незрозумілої ситуації дотримуватися принципу здорового глузду. Головне завдання – не завдати незручності оточуючим, навіть якщо доведеться пожертвувати своїм благополуччям.

Про те, як вести себе за столом, дивіться у наступному відео.


Коментарі

Схожі статті


Культура поведінки: важливі правила і етикет у суспільстві

Культура поведінки: важливі правила і етикет у суспільстві

Те, як людина веде себе в суспільстві, як він взаємодіє зі знайомими і незнайомими людьми, говорить

Основні правила службової етики

Основні правила службової етики

Більшість сучасних компаній досить серйозно стежать за своїм іміджем. Влаштовуючись на роботу в

Вишукані манери і правила пристойності

Вишукані манери і правила пристойності

Кожен день ми спілкуємося з величезною кількістю людей. Багато в чому від нашої поведінки залежить

Дипломатичний етикет: види та правила проведення прийомів

Дипломатичний етикет: види та правила проведення прийомів

Прийоми є формою ділового спілкування на різних рівнях. Під час прийому можуть зустрітися

Історія етикету: основні етапи розвитку

Історія етикету: основні етапи розвитку

Перші витоки етикету Етикет в Стародавньому Єгипті Етикет у Стародавній Греції Епоха Середньовіччя

Основні принципи і правила ділового етикету

Основні принципи і правила ділового етикету

Якщо ви хочете чудово виглядати в діловому середовищі, то вам необхідно знати основні правила і