Як правильно тримати виделку?


Сьогодні ми не можемо уявити своє життя без вилки. Вдома, в ресторані, в гостях, на пікніку – скрізь ми користуємося цим незамінним приладом. Але далеко не кожен і не у всіх випадках знає, як правильно її тримати? Давайте розберемося у всіх тонкощах використання цього столового приладу.

Особливості

Вилки з'явилися ще до нашої ери, називалися вони «вилицы». Виготовлялися тільки з двома зубцями і використовувалися лише для накладання продуктів з загальних на індивідуальні тарілки.

Їжу в більшості випадків брали руками. Пізніше почали користуватися ложками і ножами. Для того щоб легше було розділити великий шматок, використовували другий ножа.

При появі вилки мали плоску форму, а не вигнуту, як ми звикли бачити сьогодні.

Вилка увійшла в ужиток в якості столового приладу вперше в Італії в XI столітті. Серед істориків існує думка, що в Росії цей столовий інструмент з'явився у часи Лжедмитрія I на початку 1600-х років. Лише в XVIII столітті слово «вилка» увійшло у загальний словниковий склад, раніше її величали «рогатиною» або «вильцами».

Тоді ж у Німеччині почали з'являтися виделки з вигнутим закінченням і вже з чотирма зубцями. Спочатку для виготовлення вилок використовували: мідь, бронзу, срібло, кістки. Зараз основна частина столових приладів виготовляється з нержавіючої сталі, але зустрічаються екземпляри з дерева, алюмінію, пластмаси, мельхіору, срібла і навіть титану.

Сьогодні ми можемо зустріти близько десяти різновидів вилок. Довжина їх різна, кількість зубців в середньому варіюється від двох до чотирьох.

Їдальня вилка

Їдальня вилка. Має довжину трохи менше діаметра звичайної столової тарілки і чотири стандартних зубця. За правилами ресторанного етикету даний кухонна інструмент розташовується першим зліва від обідньої страви. Призначений він для користування разом з ножем при вживанні гарячих других страв.

Вилка для риби

Вилка для риби. Має трохи менший розмір, ніж їдальня, і чотири маленьких зубчики із заглибленням для того, щоб легко відокремлювати рибні кістки. Вона розташовується слідом за столовою виделкою. Така різновид використовується спільно зі спеціальною лопаткою і призначена для очищення і вживання різного виду гарячої риби.

Закусочна виделка

Закусочна виделка. Практично в точності повторює форму їдальні, але відрізняється меншим розміром. Вона розташовується лівіше вилки для риби і призначена для вживання в їжу салатів та інших холодних, в рідкісних випадках гарячих закусок.

Десертна вилочка

Десертна вилочка. Відрізняється за виглядом від інших різновидів вилок. Вона має три зубці і довжина її не перевищує діаметра маленької десертної тарілки. Крім цього, десертні прилади можуть мати більш витончене і екзотичне оформлення порівняно з іншими. Розташовується десертна вилка над тарілкою зубцями вправо. Таким інструментом прийнято є різні солодкі пироги, торти, тістечка.

Фруктова вилочка

Фруктова вилочка. Має в наявності лише два зубчики. У тому випадку, якщо яблука, груші, диня і інші фрукти свіжі, дана вилка використовується спільно з десертним ножем. Якщо ж на столі присутні фруктові салати або законсервовані фрукти, то ніж зазвичай не подається.

Крім перелічених основних варіантів вилок, існують ще допоміжні прилади, які зазвичай розташовуються поблизу принесених страв і закусок:

  • вилочка для вживання лимонів (зазвичай містить 2 гостреньких зубчики);
  • для спагетті (містить 5 зубців);
  • для оселедців (містить 2 зубчики);
  • для шпрот і сардин (містить 5 зубців);
  • вилочка для раків (довше інших і містить 2 зубчики);
  • для устриць і морепродуктів (містить 3 зубці, причому лівий довше інших);
  • для омарів (містить 2 коротеньких вигнутих зубчики на довгій осі);
  • специфічна вилочка для оливок з поглибленням в середині.

Ресторанні правила поведінки

При сервіровці обіднього столу в ресторані навколо тарілки може розташовуватися близько восьми столових інструментів. Не варто відразу панікувати і бити на сполох – з цим легко розібратися. Те, як саме вони розташовані, говорить про багатьох речах і підказує, як правильно використовувати кожний з них.

З правого боку від тарілки кладуть ложки і різного розміру ножі, за правилами етикету брати їх слід правою рукою. З лівої сторони розташовуються різні за розміром вилки, їх зубці, неодмінно, повинні бути повернені вгору. Як можна здогадатися, вилку слід брати лівою рукою.

За ресторанним правилами починають трапезу з вживання салатів і холодних закусок. Прилади для них лежать далі всіх інших від тарілки. Першими брати в руки слід саме їх. Поруч з тарілкою розташовуються великі по довжині інструменти, вони використовуються для вживання гарячих страв. Зверху можуть перебувати прилади для десерту, зазвичай вони мають найменшу довжину. Якщо рукоятка повернена вправо, то брати предмет слід в праву руку, а в ліву – то в ліву руку.

Під час їжі прийнято тримати лікті притиснуті до тіла. Так ви будете виглядати охайно і не заважати людям, що сидять поруч за столом. На коліна обов'язково потрібно класти серветку, яка на початку трапези акуратно лежить на тарілці. Ложки, виделки і ножі слід підтримувати в горизонтальному положенні над тарілкою, може допускатися невеликий кут нахилу.

Ні за яких обставин не рекомендується розмахувати столовими інструментами або вказувати на конкретні предмети.

Про що потрібно пам'ятати за столом?

Під час їжі

Основними столовими приладами є ложка, вилка і ніж. Нерідко застосовують також спеціальні лопатки (наприклад, для очищення риби від кісток). Використання кожного з цих інструментів є свої правила та особливості:

  • Ложку завжди тримають в правій руці. Середній палець служить «підставкою» для вузького підстави ложки, вказівний – фіксує ложку з бічної сторони, а великий – зверху. Ложкою найзручніше їсти рідкі продукти, але, крім цього, ложка може використовуватися разом з вилкою для вживання італійської пасти.Тоді спагетті акуратно накручують на вилку, яку утримують правою рукою. У цей час зуби впираються в денце ложки, яка розташовується в правій руці.
  • Ніж також тримають в правій руці. Причому вказівний палець упирається в основу ручки перед лезом, великий і середній пальці обхоплюють і підтримують ручку ножа знизу. Безіменний палець і мізинець не беруть участь у підтримці ножа і можуть лише злегка його стосуватися або просто притискатися до долоні. Закінчення рукоятки ножа стосується основи кисті.
  • Для використання вилки існують два загальноприйнятих способу. В обох варіантах передбачається утримування її лівою рукою, але захоплення пальцями різний. У першому випадку зубчики вилки звернені до низу. Вказівний палець упирається у вузьке підставу з тильного боку. Утримувати вилку слід не зовсім близько до зубах, щоб не торкатися їжі. Інші пальці покривають рукоятку виделки зі всіх сторін. Такий спосіб утримування іноді називають способом «прихованої ручки», так як вся рукоять виявляється захованої під долонею.

На виделку потрібно злегка натиснути вказівним пальцем, щоб наколоти або притримати для розрізання ножем. Потім невеликий шматок їжі потрібно акуратно покласти в рот за допомогою вилки, не перевертаючи її.

Бувають такі випадки, наприклад, коли гарнір пухкий або м'який, ніж тоді не потрібно зовсім, і вилка використовується в якості ложки. Тримають її протягом усього прийому їжі правою рукою, спрямованими догори зубцями. Їжу як ніби піддягають на зубчики знизу і направляють до рота.

При необхідності ребром вилки можна відрізати шматочки, натискаючи вказівним пальцем на протилежну сторону.

При другому способі вилку слід утримувати, як кулькову ручку, зубчики повернені вгору. Вузьке підставу інструменту кладуть на середній палець, великий палець фіксує вилку з верхньої сторони, а вказівний – з бічної сторони. Для того щоб відокремити шматочок їжі, виделку потрібно повернути зубцями вниз. Потім ніж рекомендується відкласти в бік таким чином, щоб лезо спиралося на край тарілки, і продовжити є, тримаючи виделку вже правою рукою аналогічним способом.

Під час прийому їжі зап'ястя обох рук слід злегка повернути, щоб вказівні пальці «дивилися» на підставу тарілки. При такому способі і столові прилади будуть направлені до їжі. Потрібно прикласти невелике зусилля до ножа вказівним пальцем і відрізати маленькі за розміром шматки їжі отпиливающими рухами у початку зубців вилки.

Дотримуючись норм етикету, не потрібно відрізати відразу багато шматочків їжі, досить буде двох. В іншому випадку тарілка буде виглядати неохайно, а їжа швидко охолоне. Виделкою слід утримувати саме той шматок їжі, який потім відправиться в рот. При необхідності можна допомогти ножем скласти їжу на зубці виделки.

Після трапези

Існує ще кілька правил для правильного завершення трапези. Ні при яких умовах не варто залишати столові інструменти на скатертині. Якщо в процесі прийому їжі ви вирішили зробити перерву, брудні закінчення виделки, ножа або ложки обов'язково потрібно покласти на край тарілки. Також допускається залишити вилку і ніж схрещеними на обідньої тарілці. У такому випадку після повернення до столу ваша порція і столові прилади дочекаються вас на своїх місцях.

Коли прийом їжі завершено, всі столові інструменти, які були використані, слід акуратно покласти в тарілку. Вилку і ніж необхідно покласти паралельно один одному під невеликим кутом. Якщо включити уяву і уявити часовий циферблата, то гострий кінець ножа і зубчики вилки повинні вказувати на 12 годин, а ручки – на 4 години. Так ваш персональний офіціант зрозуміє, що прийом їжі закінчена і віднесе непотрібні предмети з вашого столу.

І ще кілька слів по догляду за столовими приборами. Вилки, виготовлені з будь-якого матеріалу слід мити теплою мильною водою. Не рекомендується використовувати абразивні чистячі засоби і металеві губки, так як це може привести до подряпин на столовому приладі. Для миття вилок підійдуть будь-які рідкі миючі засоби і звичайні м'які губки для миття посуду. Крім ручного миття, вилки можна мити в спеціальному відсіку посудомийної машини.

Після того як посуд стала чистою, її необхідно висушити при кімнатній температурі або насухо витерти м'яким рушником. Зберігати вилки рекомендується на невеликому відстані один від одного і від інших столових інструментів, так як в іншому випадку на них можуть з'явитися подряпини. Дотримуючись цих нескладних правил, ваші вилки прослужать вам довгий термін і будуть виглядати чудово.

Корисні поради на всі випадки

У цій статті дано відповідь на дуже важливе, хоча й доволі буденний, питання про те, як правильно тримати виделку. У домашній обстановці кожен тримає столові прилади так, як йому це зручно. Але в ситуації, коли ви опинилися на званій вечері або діловому обіді в ресторані, просто необхідно знати ключові навички ресторанного етикету і звернення зі столовими приладами. Узагальнимо і дамо кілька корисних порад на будь-який випадок:

  • Сидячи за столом, завжди тримайте лікті близько притиснутими до тулуба. Допустимо ставити лікті на стіл у випадку розмови з співрозмовником, але при цьому без столових приладів в руках.
  • Першим ділом покладіть на коліна серветку.
  • Починайте трапезу столовими приладами, які розташовані далі від тарілки і мають меншу довжину.
  • Ніж беріть правою рукою, а вилку – у лівій.
  • Відрізайте по два-три маленьких шматочка їжі такого розміру, щоб вони могли цілком поміститися в роті.
  • Не переповнюйте вилку або ложку їжею. В іншому випадку їжа може впасти в тарілку, на одяг або на стіл, забруднивши їх.
  • Ніколи не розмахуйте і не кидайте столові прилади.
  • Після того, як поїли, кладіть всі використані столові прилади на тарілку.

Дотримуючи ці нехитрі правила, кожен зможе показати себе з кращого боку і не потрапити в незручну ситуацію.

Удачі вам у практичному застосуванні отриманих рад!

Про те, як правильно користуватися столовими приладами, дивіться у наступному відео.


Коментарі

Схожі статті


З якого боку від тарілки кладуть виделку?

З якого боку від тарілки кладуть виделку?

Основи етикету Правила Розкладка перед трапезою Розташування приладів в кінці Поради на всі випадки

Правила етикету за столом: призначення столових приладів

Правила етикету за столом: призначення столових приладів

«Навіщо мені правила етикету за столом, якщо я не ходжу в ресторани? », – думають багато хто. Але

Як правильно сервірувати столові прилади?

Як правильно сервірувати столові прилади?

З чого почати? Що для чого призначене? Тарілки Келихи Столові прилади Що і як використовувати?

Сервірування святкового столу: гарні ідеї для дому

Сервірування святкового столу: гарні ідеї для дому

Особливості Підготовка Як накрити? Прикраси Посуд Тарілки Страви Правила етикету Поради та

Сервірування стола до обіду: основні правила

Сервірування стола до обіду: основні правила

Ритм сучасного життя не завжди дозволяє просто спокійно пообідати, не те що сервірувати обід за

Правила етикету за столом: норми та культура поведінки

Правила етикету за столом: норми та культура поведінки

Застільні заходи – це іспит для кожної людини на знання етикету і хороших манер. Сучасне життя