Правила етикету за столом: призначення столових приладів


«Навіщо мені правила етикету за столом, якщо я не ходжу в ресторани? », – думають багато хто. Але насправді елементарні правила повинні знати всі. Правила хорошого тону можуть стати в нагоді як в гостях, так і в громадських закладах. Для того щоб відчувати себе вільно і впевнено в суспільстві, недостатньо знати того, в якій руці і як саме тримати ложку. Тому варто вивчити всі правила більш докладно.

Особливості

Щоб не потрапити в безглузде становище в дорогому закладі, потрібно знати основні правила застільного етикету.

Як тільки ви прийшли до закладу, зніміть верхній одяг і залиште її в гардеробі, дамам можна поправити зачіску перед дзеркалом. Більш ґрунтовно поправляти макіяж і зачісуватися потрібно виключно в дамській кімнаті.

Обов'язково потрібно пам'ятати про те, як правильно сісти за стіл, адже все починається саме з цього. Не варто сідати дуже близько до столу або розташовуватися так, що потім буде складно дотягнутися до приладів. Сидіти за столом потрібно з прямою спиною. І важливо пам'ятати про те, що за столом повинно бути комфортно. Тому варто відразу сісти зручно, щоб потім не відволікатися від трапези пошуками зручного положення.

Варто пам'ятати про те, що ні в якому разі не можна класти лікті на стіл. Цьому навчають навіть дітей з ранніх років, але в дорослому житті не кожен згадує дане правило. Класти на стіл можна тільки кисті рук.

Якщо виникла необхідність взяти сільничку або, наприклад, хліб, то не можна вставати з місця або тягнутися через стіл, щоб дістати бажане.

Правильніше буде попросити кого-небудь передати вам необхідне.

Якщо ж вас попросили передати хліб, то ніколи не беріть його в руки за передвче. Буде правильно, якщо ви передасте кошичок з хлібобулочними виробами, і людина візьме сам стільки, скільки йому потрібно.

Не варто заправляти серветку, яка зазвичай розташовується на тарілці, за воріт, як це показують у багатьох фільмах. Так можна зробити лише в тому випадку, якщо за столом сидить дитина. Дорослий повинен акуратно розстелити серветку у себе на колінах. Серветку слід брати лише тоді, коли подали основні страви, після закінчення трапези можна акуратно витерти їй рот і руки, а потім її слід покласти на стіл.

Під час застілля можна брати руками печиво, деякі види тістечок і фрукти. Інші ж страви потрібно є виключно за допомогою столових приладів. Також варто пам'ятати про те, що категорично не можна жувати з відкритим ротом, розмовляти з набитим ротом і поспішати під час їжі.

Як користуватися?

Правильне використання столових приладів говорить про ваших глибоких знаннях етикету. Користуватися звичними приладами вдома, в ресторані або в гостях за всіма правилами етикету не так складно. Правильна сервіровка вже підказує, як саме використовувати столові прилади. Предмети потрібно тримати в тій руці, яка відповідає стороні тарілки, біля якої лежать прилади.

Зверніть увагу на положення столових приладів при сервіровці в ресторані. До речі, це може стати в нагоді і вдома, щоб можна було правильно розкладати всі прилади до приходу гостей.

Брати першими потрібно ті предмети, які знаходяться з самого краю, а не біля самої тарілки. Пам'ятайте, що безпосередньо під час трапези руки повинні бути навісу. Так буде зручніше управлятися з блюдом, і це буде відповідати правилам етикету. Якщо під час вечері ліва рука у вас вільна, поки права зайнята, то не можна тримати її на колінах, опускаючи під стіл.

Якщо до вечері подадуть який-небудь напій і його розіллють по келихах, то потрібно попросити офіціанта прибрати інші фужери, щоб вони не заважали під час трапези. Потрібно лише залишити келихи з вином або шампанським.

Тримати фужер або келих з вином потрібно за ніжку трьома пальцями. Іноді допускається торкатися ніжки чотирма або всіма п'ятьма пальцями. Якщо взяти келих за основу, то залишаться відбитки і, до того ж, напій нагріється, чого бути не повинно.

Келихи з іншими напоями, які подаються холодними, наприклад, шампанським або білим вином, теж потрібно тримати за нижню частину самої ніжки. Якщо ви хочете покласти лід, наприклад, віскі, то класти крижані шматочки потрібно виключно спеціальними щипцями. Келих з коньяком можна тримати за підставу таким чином, щоб ніжка проходила крізь пальці.

Приступати до трапези потрібно лише тоді, коли до вашого столу подадуть їжу і напої. Тамувати голод хлібними паличками або хлібом, як це роблять багато, не варто.

Ложка завжди повинна бути тільки в правій руці, навіть якщо ви за природою своєю лівша. Для того щоб вона правильно лягла в руку, великий палець вашої руки повинен знаходитися зверху ручки самого приладу.

Вилку за правилами потрібно тримати в лівій руці. Звичайно, іноді бувають винятки, коли її тримають у правій руці. Це допускається в тому випадку, коли вам подають страву, де не потрібне використання ножа. Наприклад, це може бути ніжна запіканка, пишний і смачний омлет, або овочі. Тоді цілком можна використовувати цей столовий прилад в правій руці.

Важливі нюанси

Як правильно їсти?

Пам'ятайте, що перші страви, а саме всілякі супи, потрібно їсти гранично акуратно. Набирайте бульйон ложкою по напрямку від себе. Так суп не проллється, не забруднить скатертину і одяг. Ложку з супом потрібно максимально акуратно підносити до рота.

Коли подають суп з великими шматками м'яса або птиці, потрібно спочатку з'їсти весь бульйон – рідку частину страви. А вже після можна з'їсти м'ясо за допомогою таких столових приладів, як вилка і ніж. Так положено по етикету.

У разі, коли подають суп з м'ясними фрикадельками або, як їх зараз модно називають, meat-ball-ами, то їх можна розділити на невеликі шматочки за допомогою ложки. Те ж саме можна зробити з галушками. Доїдаючи суп, обов'язково злегка нахиліть тарілку на себе, притримуючи її однією рукою. Щоб не потрапити в незручне становище, залиште трохи рідини від страви на тарілці, не доїдайте страва до кінця. Це цілком допускається.

Якщо суп занадто гарячий, не перемішуйте його і не дуйте для того, щоб він швидше охолонув. Почекайте трохи і потім приступайте до їжі.

Якщо подали стейк або якесь інше м'ясне блюдо, то вилка повинна бути в лівій руці, а ніж – у правій. Великий шматок м'яса не варто відразу весь нарізати на зручні шматочки. Кожен раз потрібно відрізати не дуже великий шматочок і відразу ж відправляти його в рот. Звичайно, зручніше буде відразу поділити страву на порційні шматочки і насолоджуватися м'ясом без використання ножа, але це неправильно. Якщо до м'яса подали спеціальний соус, то поливати їм потрібно лише саме м'ясо, але ні в якому разі не гарнір.

У тому випадку, якщо м'ясо вже з'їдено і залишився гарнір, то його можна доїсти без ножа, при цьому допускається тримати виделку в правій руці. Якщо до м'ясної страви подали легкий овочевий салат, який замінить звичний гарнір, тобто його потрібно у тій тарілці, в якій він був поданий.

Такі м'ясні страви, де приготоване м'ясо на кісточці, не можна доїдати до кінця. Ні в якому разі не можна обгризати кістки, брати її руками і згризати м'ясо. Потрібно з'їсти рівно стільки, скільки ви зможете зрізати з м'яса кістки.

При поїданні таких других страв, як голубці або котлети, цілком допускається використання лише вилки, яку слід тримати в правій руці.

Салати їдять виключно виделками. Якщо ж у страві є великі шматки або великі салатні листя, то цілком можна розрізати ножем, і продовжити трапезу.

Коли до вечері подають хліб у вигляді порційній булочки або просто хлібну нарізку, то шматочок вироби слід покласти на пиріжкову тарілку, після його можна відламувати шматочками, але не відкушувати. Якщо хліб вже намазав маслом або ікрою, то його не можна їсти за допомогою ножів і виделок або розрізати. Складні бутерброди допускається є з допомогою приладів, інакше страва може розпастися на шматочки.

Такі закуски, як сир, ковбаси, шинки, рулети потрібно акуратно наколювати спеціальною виделкою. Великі шматки такої закуски потрібно поділити на маленькі, причому зробити це можна відразу, а потім вживати продукти з допомогою виделки. Завжди беріть рівно стільки, скільки ви зможете з'їсти. Не варто наповнювати свою тарілку різноманітними видами закусок відразу.

Дуже часто зараз подають до вечері креветки, і не всі точно знають, як їх правильно їсти. Якщо в якості закуски подані креветки, у яких вже є шпажка, то потрібно взяти за неї, вмочити в соус і потім з'їсти. Якщо ж креветки є доповненням до основного блюда, тобто їх потрібно за допомогою спеціально відведених для цього приладів.

Дії після їжі

Закінчення вечері – це теж важливий момент, який вимагає певних знань і дотримань правил. Після їжі, наприклад, після того, як ви доїсте суп, ложку треба залишити в самій тарілці. Не можна її класти після користування на поверхню стола або на тканинну серветку.

Коли ви розправитися з м'ясним блюдом, вилку разом з ножем потрібно залишити в тарілці, поклавши їх паралельно один одному. Якщо ваша трапеза ще не завершилася, то ці столові прилади слід схрестити. Завдяки цьому офіціант, глянувши на тарілку, зрозуміє, що забирати прилади та страву ще не можна.

Протягом вечері, якщо виникає необхідність скористатися серветкою, то можна скористатися паперовими виробами. При цьому полотняна серветка залишається на колінах до тих пір, поки людина не закінчив трапезу. Жінкам категорично не можна використовувати тканинні серветки навіть в кінці вечері, якщо губи нафарбовані. Використовуйте тільки паперові серветки.

Навіть якщо блюдо вам дуже сподобалося, не можна доїдати і збирати його залишки шматком хліба – це ознака поганого тону. Якщо ви знаходитесь в гостях, то обов'язково подякуйте господиню за прекрасний вечеря. Відразу вставати і йти з-за столу не можна.

Поради та рекомендації

Правила етикету і поведінки за столом потрібні не тільки, коли ви знаходитесь в ресторані. Це може стати в нагоді і вдома, якщо планується свято і прихід запрошених гостей. Кожна поважаюча себе господиня повинна точно знати, як правильно сервірувати стіл.

Спочатку потрібно постелити на стіл скатертину. Вибираючи скатертину для святкового столу, обов'язково враховуйте його розміри. Скатертина не повинна заважати гостям під час застілля. Занадто довгі або короткі краю – це неправильно. Краї скатертини повинні ледь діставати до сидіння стільця, врахуйте це.

Серветки вибирайте в тон скатертини. Тканинні серветки можна скласти самими різними способами із застосуванням спеціального кільця. Згорнуту серветку необхідно розташувати безпосередньо на тарілці кожного гостя.

Тарілки теж слід ставити правильно. Ні в якому разі не ставте їх прямо до краю столу, відступивши хоча б три сантиметри, щоб гостям було комфортно сидіти. З правого боку від тарілки повинна розташовуватися супова ложка. Її завжди кладіть опуклою стороною вниз.

З тієї ж сторони, слід розташувати ніж. Його гостра сторона повинна бути направлена безпосередньо до тарілці. Вилка, як ви вже знаєте, повинна бути виключно з лівого боку. Покласти цей предмет потрібно зубцями вгору. Склянки для напоїв розташовують навпроти ножа.

Соусник завжди ставте на невелике блюдце, щоб гості не забруднили скатертину під час вечері. На тарілці повинна знаходитися серветка, а вже потім можна поставити й сам соусник. Якщо ви сервируете стіл з індивідуальними соусниками, то вони повинні знаходитись з лівого боку від пиріжкової тарілки.

Існує також ряд додаткових правил:

  • Хліб потрібно брати виключно руками, а не наколювати його на вилку.
  • Відрізаючи порційний шматок м'яса, можна захопити трохи гарніру і з'їсти всі разом.
  • Якщо ви їсте суп, то столова ложка весь час повинна залишатися в тарілці. Не потрібно викладати її на стіл або ж притуляти до краю тарілки.
  • На званій вечері у себе вдома порційні страви слід подавати з лівого боку від гостя.
  • Із загального соусника потрібно брати соус спеціальною ложкою. І слід брати трохи соусу, щоб його вистачило всім присутнім.
  • Ніколи не можна їсти соус з тарілки, умочуючи в ньому хліб.
  • Якщо випадково на скатертину пролився напій або впала крапля супу або соусу, то слід промокнути пляму за допомогою серветки і залишити її на столі.
  • Якщо столовий прилад впав на підлогу, то не варто вставати зі стільця і швидше його піднімати. Попросіть подати вам новий прилад.
  • Не варто підбирати з підлоги і впала їжу. Ведіть себе спокійно, навіть якщо частина страви впала під стіл.
  • У тому випадку, якщо ви відкусили занадто гарячий шматок страви, то швидше запийте його яким-небудь напоєм. Не варто широко відкривати рот, махати руками і доповідати всім, що ви обпеклися.
  • Якщо був проковтнутий шматок гострого страви, то запивати його не можна, інакше може стати ще гірше.
  • Якщо виникло бажання з'їсти бутерброд з паштетом, то потрібно покласти на свою тарілку шматочок хліба, потім спеціальною ложечкою додати трохи паштету. Паштет потрібно наносити на хліб за допомогою ножа, а потім готовий бутерброд є, використовуючи два столових приладів.

Елементарні правила етикету знадобляться кожному. Неважливо, скільки років людині, і запрошений він в ресторан або додому. Дотримуватися правил хорошого тону слід завжди і скрізь.

Про те, як користуватися столовими приладами, можна подивитися в наступному відео.


Коментарі

Схожі статті


Основні принципи і правила ділового етикету

Основні принципи і правила ділового етикету

Якщо ви хочете чудово виглядати в діловому середовищі, то вам необхідно знати основні правила і

Тонкощі і основні правила поведінки в гостях

Тонкощі і основні правила поведінки в гостях

Багато людей люблять ходити в гості і добре проводити там час. Однак те, наскільки веселим буде

Правила етикету в ресторані: основи поведінки

Правила етикету в ресторані: основи поведінки

Якщо ви рідко відвідуєте ресторани і відводите для цього особливі дати, то важливо правильно вести

Правила етикету для дітей шкільного віку: уроки ввічливості

Правила етикету для дітей шкільного віку: уроки ввічливості

Дитяче поведінку незмінно турбує всіх батьків. Воно має суворо дотримуватися норм етикету, але

Правила етикету для чоловіків: хороші манери і культура спілкування

Правила етикету для чоловіків: хороші манери і культура

Образ вихованої молодої людини складається не тільки з уміння добре вести себе по відношенню до