З якого боку від тарілки кладуть виделку?


Сервірування столу – цікава річ, але ось безліч приладів може призвести в ступор навіть дослідну господарку. Найбільше запитань викликають вилки. Як правило, при стандартній сервіровці їх використовується 4 штуки. Кожну потрібно правильно розташувати в залежності від складеного меню.

Краще заздалегідь дізнатися, як їх розмістити, щоб не потрапити в незручне становище перед іменитими гостями.

Основи етикету

Знання основ етикету – фундамент гарної сервірування та правильної поведінки. Такі правила диктують нам, з якого боку треба розташовувати прилади і як ними користуватися. Розглянемо правила застосування:

  • Якщо на столі є млинці з начинкою, то їдять їх ножем з вилкою.
  • Для риби передбачені спеціальні вилки – 4 зубці з розрізом посередині.
  • Якщо риба подається не порційно, а цілком, то передбачені трохи інші прилади. У такому разі вилка кругла і плоска. Вона використовується для того, щоб покласти шматочок на тарілку.
  • Якщо під час їжі ви вирішили попити води, то покладіть вилку і ніж на край тарілки, ручками до столу.
  • Класти вилку потрібно зліва, ніж справа. Прилад для гостей розташовують під руку, якою потрібно тримати виделку.
  • До чаю часто подають особливу маленьку виделку з двома зубчиками. Вона призначена для лимона.
  • Деякі страви не припускають використання ножа. В такому випадку припустимо тримати виделку в правій руці.

Для фруктів є окремі вилки. Так, банани їдять саме з їх допомогою. Десертні вилки часто використовують для тістечок з великою кількістю повітряного крему. У такому разі вилка вважається прийнятною альтернативою ложці.

Для простої сімейної трапези досить покласти на стіл одну столову вилку, цього цілком вистачить. З святами та урочистостями все інакше. Так, на вашому святковому столі обов'язково повинні бути такі вилки:

  • Велика. Візуально нагадує просту обідню вилку, але відрізняється великим розміром. З її допомогою переміщують їжу з підноса на тарілку.
  • Обідня велика. Використовується для страв з м'яса.
  • Маленька. З її допомогою їдять закуски і десерти.
  • Рибна і для морепродуктів. Назва вилок говорить сама за себе. Прилади відрізняються невеликим розміром.
  • Для фруктів. Такий прилад подають до фінальної частини трапези.

Правила

Сервіровка столу складається з безлічі послідовних кроків. Воістину найскладнішим можна назвати розкладку приладів. Саме цей елемент оформлення покаже вашим гостям, наскільки вміло ви все виконали. Є суворі правила про те, як правильно розкласти прибори:

  • Розкладка не тільки приладів, але і самої посуду завжди відповідає порядку подачі страв.
  • Вістрі ножа направляйте в бік тарілки.
  • Посуд для води розташовується над ножем.
  • Вилки знаходяться зліва від сервіровочної тарілки.
  • Ложку кладуть справа від ножів.
  • Абсолютно всі прилади на вашому столі повинні бути з одного комплекту.
  • Для простого домашнього обіду, сніданку або вечері цілком достатньо використовувати тільки столові прилади.
  • Для сервірування святкового столу вам обов'язково знадобиться широкий перелік вилок, ложок і ножів. Без цього не обійтися.

Ці нехитрі правила потрібно дотримуватися завжди. Не має значення, яку сервіровку ви робите, ці поради допоможуть вам завжди залишатися на висоті.

Розкладка перед трапезою

Сама складна і копітка робота виконується задовго до приходу гостей. Точніше, між приготуванням їжі та приходом гостей потрібно сервірувати стіл. Сама процедура може трохи відрізнятися в залежності від приводу, кількості гостей і складеного меню. Отже, ліворуч від сервіровочної тарілки потрібно покласти вилки. У базовій сервіровці все виглядає так:

  • Далі усього від тарілки потрібно покласти саму маленьку виделку. Гості будуть їсти їй холодні закуски, різноманітні салати та рибні страви. Цей прилад застосовують в першу чергу.
  • Наступна вилка розташовується ближче до тієї самої тарілці. Нею їдять гарячі закуски і другі страви. Розмір цієї вилки більше, ніж попередньої. Від тарілки до цієї вилки витримується відстань в 2 див.

Коли будете ставити на стіл посуд і прилади, то простежте, щоб прилади не ховалися під тарілками. Гість повинен мати легкий доступ до кожного елементу сервірування.

У верхній частині тарілки розташовують всього 2 приладу. Причому іноді про таких приладах і зовсім можна забути, але знати їх все-таки треба. Прилади над сервіровочної тарілкою:

  • Для різних солодощів кладуть десертну ложку.
  • Наступного викладають десертну вилку. Цей прилад розташовують ближче до тарілки. Хоча цей прилад і не є обов'язковим, але в класичній сервіровці все ж таки присутня.

Важливо згадати про особливі приладах для морепродуктів. Мова йде про 2-х предметах – вилки і ножі. У вилки є 3-4 зубчики, нею зручно їсти страву. Ніж схожий на лопатку, їм відокремлюють рибу від кісток.

З правого боку від сервіровочної тарілки викладають тільки ложки і ножі. Там абсолютно немає вилок. Виглядає це так:

  • Ближче всього до тарілки гостя покладіть ніж для гарячих страв. Вістря спрямоване до тарілці.
  • Наступним буде ніж для закусок. Вістря спрямоване туди ж.
  • Далі усього від тарілки гостя покладіть ложку для супу. Цей елемент присутній на столі тільки при сервіровці до обіду. Інакше ця ложка просто не потрібна.

Розташування приладів в кінці

В домашній сервіровці прийнято прибирати зайву посуд після кожного блюда. Це правило поширюється і на прилади теж. Протягом всієї трапези незмінним залишається тільки положення склянки для води.

Незважаючи на це, якщо ви вирішили застосовувати прийоми формальної сервірування – йдіть до кінця. Після їжі можна з допомогою виделки і ножа повідомити господині будинку своє ставлення. Також можна передати прохання не прибирати посуд, поки ви відлучилися.

Кілька варіантів розташування приладів, якщо потрібно зробити паузу:

  • Якщо на тарілці багато їжі. Ставте столові прилади на край тарілки так, щоб ручки спиралися на стіл. Вилка повинна лежати зліва, а ніж – праворуч.
  • Якщо залишилося зовсім трохи. Кладіть прилади у вигляді літери «Л». Вістрі ножа поверніть вліво, вилку – вправо. Ручки не повинні спиратися на стіл.
  • Якщо ви їсте тільки виделкою (без ножа). Покладіть її праворуч, на край тарілки. Підстава впирається на стіл.

В самому кінці трапези діють інші правила. Прилади не кладуть на стіл. Основна причина досить банальна. Залишки їжі з посуду можуть впасти або стекти на скатертину. Господиня дому навряд чи буде рада такому сюрпризу. Кілька правильних варіантів:

  • Розташуйте прилади паралельно один одному на протилежних кромках тарілки. Ручки повинні бути спрямовані до вас.
  • Уявіть, що тарілка – великий циферблат. Покладіть вилку з ножем так, щоб ручки вказували на 5 годин.

Ще один з важливих моментів – якщо бульонница була подана з підставкою, то саме на ній залиште прилади.

Поради на всі випадки

Розташування приладів – важливий етап сервірування. Також важливо красиво оформити стіл. Не має значення, з якого приводу ви вирішили зайнятися таким цікавим заняттям, як сервіровкою. Домочадці й багато гостей пробачать вам невеликі недоліки або нехтування деякими правилами, якщо ви зможете створити воістину неповторну атмосферу.

Самий безпрограшний варіант – маленький подарунок для кожного гостя. Це може бути абсолютно будь-яка дрібниця, яку людина забере з собою. Такий сувенір упакуйте в красиву папір, яка буде гармоніювати із загальною стилістикою сервірування. Покладіть презент на тарілку.

В коробочку можна покласти невелику солодкість (фігурну цукерку або печиво з гарним декором). Брелоки, сувеніри, статуетки та інші дрібниці ніколи не втрачають актуальності. Правда, вибирайте такий подарунок з дійсно індивідуальним підходом. Милий ведмедик може викликати неоднозначну реакцію у статного чоловіка.

Без зайвих витрат можна прикрасити тарілки невеликим букетом квітів з атласною стрічкою. Це може бути проста польова композиція. Головне, щоб гість відчував вашу турботу і увагу.

Великою популярністю користуються іменні картки біля тарілок. Грамотно продумайте розміщення і розставте такі орієнтири. Картки можна зробити у вигляді листівок. Зверху напишіть ім'я, а всередині – приємне побажання або комплімент. Таке рішення актуально і у сімейному колі, і на формальному заході.

Для прикраси часто використовують серветки. Це взагалі універсальні вироби, які носять як функціональний, так і декоративний характер. Прилади, які будуть використовуватися першими, можна оформити саме серветками. Складіть тканинне виріб конвертом, всередину вкладіть вилку з ножем. Зверху надягніть спеціальне кільце або обв'яжіть стрічкою.

Про достоїнства серветок можна говорити вічно. Найпростіший стіл заграє новими тонами завдяки квітчастим виробів. Пам'ятайте, що паперові серветки можна застосовувати на домашньому обіді або як доповнення на святковому столі. При можливості віддайте перевагу тканинних виробів.

Як ефектно накрити на стіл: приклади

Зовнішній вид вирішує все, і це не жарт. Будьте хоч гуру сервіровки і майстром з етикету, але якщо ваш стіл буде виглядати непривабливо – все вищеописане не має сенсу:

  • Золоті столові прилади виглядають вишукано і незвично. Правда, не забудьте гарненько натерти їх перед викладанням. Індивідуальна листівка для кожного гостя викличе розташування ще до подачі страв.
  • Сміливо грайте з квітами. Так, класика завжди виглядає презентабельно, заперечувати це складно. Але, погодьтеся, яскрава сервіровка відразу налаштовує на позитивний лад. Поєднання червоного з зеленим особливо актуально в період зимових свят.
  • Використання посуду на ніжках – своєрідний фокус. Таким чином ви акцентуєте увагу на тих або інших стравах. Такий же ефект створюють червоні серветки на білій скатертині. Погодьтеся, така подача викликає апетит.
  • Така затишна сервіровка домашнього столу нехтує деякими правилами. Все ж це ідеальний приклад затишного домашнього чаювання. Темні тони не створюють відчуття мороку, навіть навпаки, підкреслюють атмосферу вузького довірчого кола і розташовує до приємних бесід.
  • Приклад сервірування стола з супом. Багато хто думає, що не варто подавати супи на святах, але це не зовсім так. Правильно оформлене блюдо буквально творить чудеса. Хочеться швидше бігти до столу. Так можна накрити і сімейний обід.

Про те, як правильно користуватися столовими приладами, дивіться у наступному відео.


Коментарі

Схожі статті


Сервірування стола до обіду: основні правила

Сервірування стола до обіду: основні правила

Ритм сучасного життя не завжди дозволяє просто спокійно пообідати, не те що сервірувати обід за

Сервірування святкового столу: гарні ідеї для дому

Сервірування святкового столу: гарні ідеї для дому

Особливості Підготовка Як накрити? Прикраси Посуд Тарілки Страви Правила етикету Поради та

Як правильно сервірувати столові прилади?

Як правильно сервірувати столові прилади?

З чого почати? Що для чого призначене? Тарілки Келихи Столові прилади Що і як використовувати?

Як правильно тримати виделку?

Як правильно тримати виделку?

Сьогодні ми не можемо уявити своє життя без вилки. Вдома, в ресторані, в гостях, на пікніку –

Правила етикету за столом: призначення столових приладів

Правила етикету за столом: призначення столових приладів

«Навіщо мені правила етикету за столом, якщо я не ходжу в ресторани? », – думають багато хто. Але

Сервірування столу до сніданку

Сервірування столу до сніданку

Вставши вранці не з тієї ноги, люди проводять весь день злими, без настрою, зриваються на своїх