Як накрити новорічний стіл?


Безсумнівно, Новий рік – свято, яке збирає близьких і рідних людей за одним столом. З року в рік все з трепетом і хвилюванням чекають ту саму чарівну новорічну ніч. Підготуватися до цієї події потрібно ретельно продумавши всі деталі. Однією з важливих завдань підготовки є сервірування новорічного столу.

З чого почати?

Основний проміжок часу кожна господиня витрачає на підготовку новорічної вечері, а розкішне прикраса столу на Новий рік – це особлива гордість.

Щоб накрити гарний стіл у цей чарівний свято, потрібно спланувати меню, скласти список необхідних продуктів і вбрання.

Купувати провіант для святкового меню краще заздалегідь, за винятком швидкопсувних продуктів. Готувати частування потрібно починати напередодні свята, щоб страви були смачними, а головне, свіжими. Різні заготовки для салатів, закусок можна підготувати трохи раніше, але змішувати, заправляти і запікати стоїть саме 31 грудня.

У передсвятковій метушні важливо не забути про сервірування новорічного столу. Обов'язково потрібно продумати стиль і колірну гамму прикрас, так як від цього буде залежати вибір посуду і елементів декору. Як правило, посуд і прилади повинні гармоніювати за кольором. Варто також визначитися з колірною палітрою скатертини, серветок і свічок.

Стіл, за яким планується зібратися з родиною та гостями, повинен бути зручним і широким. Щоб усім було максимально комфортно, для кожної людини рекомендується відводити не менше півметра довжини столу.

Вибір стилю

Є безліч варіантів сервірування столу на Новий рік. Рішення про вибір стилю залежить від вашого настрою, наявних прикрас і посуду. Розглянемо докладніше деякі стилі:

  • Скандинавський стиль. Якщо не хочеться присутності занадто яскравих кольорів і екстравагантних мотивів у новорічну ніч, то можна вибрати для прикраси будинку стиль, який бере початок в Скандинавії. Для цього стилю характерно присутність натуральних матеріалів і ніжних пастельних тонів. Основним кольором тут прийнято вважати білий. Його можна комбінувати з іншими відтінками.

Оригінально виглядатимуть лляні серветки в клітину на білосніжних тарілках. Посередині столу можна поставити конструкцію, виконану з ялинових гілок. А поруч з нею розставити красиві свічники.

  • Етно-стиль. Якщо свято належить відзначити не в домашніх умовах, а, наприклад, на дачі, тоді для оформлення столу варто вибрати етнічний стиль. Скатертина краще всього використовувати з бавовняної або лляної тканини. Дуже гармонійно в якості прикраси буде виглядати мішковина, декорована мандаринами, шишками або горіхами. В якості тарілок можна застосувати підставки з дерева. Поруч з тарілками встановити маленьку ялинку, прикрашену саморобним імбирним печивом. За допомогою такого способу сервірування столу ваше свято стане незвичайним і дуже запам'ятовується.
  • Бароко. У разі, якщо виникне бажання зробити новорічне застілля розкішним, варто звернути увагу саме на цей стиль. Адже він здатний підкреслити вишуканий смак господарів. На білу скатертину можна поставити масивні свічники, а по центру столу розташувати золоті або срібні ялинкові кулі. Посуд бажано вибрати білого або кремового кольору із золотими вставками.
  • Прованс. Цей стиль припускає наявність різноманітної білої та скляного посуду. В якості прикраси можна наповнити скляні чаші з будь крупою. А в невеликі банки поставити свічки, вони створять затишну і теплу атмосферу.

Оформлення по етикету

Мистецтву сервірування вже більше тисячі років. У кожному столітті була своя культура проведення застілля, свої способи прикраси столів та подавання святкових страв. Нинішня епоха не є винятком. Для бездоганного проведення новорічного бенкету сервірувати стіл необхідно за правилами етикету:

  • Всім мешканцям та гостям належить ставити чотири тарілки: сервірувальну, для других страв, для закусок і пиріжкову. Тарілку для закусок ставлять на посуд для других страв, покриваючи серветкою в тон скатертини. Пиріжкову розміщують ліворуч від інших тарілок.
  • Праворуч кладуть ніж, а ліворуч-виделку.
  • Зліва направо біля тарілок потрібно розташовувати чарки для міцних спиртних напоїв, келих для вина, фужер для шампанського і стакан для води.
  • Поряд з центральною частиною столу розставляють вази для фруктів.
  • Інший простір займають салатниці, соусники і ємності для приправ.
  • Спиртні і безалкогольні напої ставлять ближче до центру.
  • Хліб повинен розташовуватися на протилежних сторонах стола.
  • Паперові серветки з новорічною тематикою розкладають в декількох місцях.

При подачі страв також дотримуються певні правила. Смажене м'ясо попередньо розрізають на шматочки і кладуть на блюдо. Птицю невеликих розмірів подають на стіл. До гарячих м'ясних страв окремо подають холодні закуски і соління.

Перед тим як подати десерт, зі столу прибирають усі тарілки, залишаючи лише келихи. Прилади для десерту розставляють пізніше.

Меню

Планування меню для святкування Нового року грає важливу роль в організації заходу. Нерідко трапляється, що після застілля залишається багато нез'їдених страв, які згодом псуються. Щоб цього не допускати, потрібно заздалегідь розраховувати кількість їжі.

Приготувати смачний новорічна вечеря можна, не витративши великі суми грошей. Найголовніше – правильно вибрати інгредієнти і грамотно поєднувати між собою. Наприклад, відмінною закускою для новорічного столу будуть рулетики з шинкою, м'яким сиром і зеленню.

Вони відмінно підійдуть до шампанського і сухому вину. Та й готується ця холодна закуска дуже швидко і просто.

Також в якості незвичайного страви можна запекти курку з апельсинами або гусака, фаршированого яблуками. На закуску можливо приготувати тарталетки, заповнені сиром або грибами, або обсмажити адигейський сир в паніровці.

В меню обов'язково має бути не менше трьох салатів. Найчастіше при виборі салату ґрунтуються на смакові уподобання домочадців. Самими традиційними новорічними салатами прийнято вважати олів'є, салат мімоза, оселедець під шубою і класичний вінегрет.

Готові салати можна красиво викласти у формі ялинки або символу року, а також прикрасити свіжою зеленню.

Після розробки основного меню переходять до солодких страв. На десерт можна спекти мандариновий кекс. Для його приготування знадобляться яйця, борошно вищого сорту, цукор, трохи лікеру, мандарини, сухофрукти і розпушувач. Цей кекс не залишить нікого байдужим.

Готуючись до святкування, потрібно не забувати і про дитяче меню. Тут вам знадобиться час і фантазія. Канапки з індичкою, огірком, помідором і листям салату діти оцінять по достоїнству. Сирні кульки в панірувальних сухарях також безсумнівно сподобаються всім молодшим членам сім'ї та гостям. Особливу увагу потрібно приділити десерту для дітей. Це можуть бути різні тістечка, сирні кекси або бісквітний пиріг з шоколадом і ягідної прошарком. В якості напоїв для малюків можна підготувати соки, компоти і морси.

Серед членів сім'ї чи запрошених гостей можуть бути ті, хто дотримується посту. Тому важливо знати рецепти смачних пісних страв. Потрібно враховувати, що пісна їжа не тільки легка, але і корисна. Наприклад, для тих, хто постить гостей можна запекти в духовці картопля по-селянськи і замаринувати оселедець з цибулею і гірчицею.

З салатів відмінно підійде пісне олів'є з кальмарами і теплий квасолевий салат з грибами. Смачні консервовані помідори, квашена капуста доповнять асортимент святкового столу. Цікаве оформлення столу допоможе зробити вашу новорічну ніч особливою.

Ефектні ідеї та наочні приклади

Поліпшити новорічний настрій можливо за допомогою яскравих деталей. Наприклад, прикрасити святковий стіл можна кольоровими серветками і келихами.

Посуд може бути розписана незвичайними візерунками, прилади прикрашені сніжинками або ялиновими гілками. А тканинні серветки для тарілок підготувати із зображенням новорічних символів.

Завжди вишукано виглядає біла випрасувана скатертину. Вона зробить привабливим будь-яке торжество. Прикрасити її можна яскравою посудом або аксесуарами. Традиційні новорічні кольори – червоний, синій, зелений і білий.

Якщо для новорічної ночі ви вибрали блискучу скатертину, тарілки до неї вибрати найкраще білосніжні, а фужери з кришталю.

Пляшки бувають не тільки з напоями. Можна створити незвичайний світильник своїми руками. Всередину пляшки помістити гірлянду, додати туди блискітки і мішуру. Також пляшки з-під вина чи шампанського можна прикрасити новорічними ковпаками або шапками. А на приладах зав'язати яскраві банти.

Яскраво-зелена скатертина відмінно гармонує з двоколірними тарілками і червоними фужерами. По центру столу можна розташувати гарно упаковані подарунки.

Красиво і стильно на столі будуть виглядати свічки. Для них необхідно підібрати цікавий свічник або прозорі келихи. Свічки зроблять Новий рік по-домашньому теплим.

Про те, як приготувати смачні страви на новий рік і прикрасити святковий стіл, дивіться у наступному відео.


Коментарі

Схожі статті


Сервірування стола до обіду: основні правила

Сервірування стола до обіду: основні правила

Ритм сучасного життя не завжди дозволяє просто спокійно пообідати, не те що сервірувати обід за

Як правильно сервірувати столові прилади?

Як правильно сервірувати столові прилади?

З чого почати? Що для чого призначене? Тарілки Келихи Столові прилади Що і як використовувати?

Сервірування святкового столу: гарні ідеї для дому

Сервірування святкового столу: гарні ідеї для дому

Особливості Підготовка Як накрити? Прикраси Посуд Тарілки Страви Правила етикету Поради та

Секрети сервірування столу

Секрети сервірування столу

Сервіровка – найдавніше мистецтво декорування столу для спільного обіду або бенкети. Щоб виконати

Оформлення страв до святкового столу в домашніх умовах: цікаві ідеї

Оформлення страв до святкового столу в домашніх умовах:

В будь-якій сім'ї буває багато приводів для свята. Запрошуючи гостей, господарі намагаються

З якого боку від тарілки кладуть виделку?

З якого боку від тарілки кладуть виделку?

Основи етикету Правила Розкладка перед трапезою Розташування приладів в кінці Поради на всі випадки