Сервірування святкового столу: гарні ідеї для дому


Домашнє свято завжди обіцяє приємні клопоти. Запрошення гостей, складання святкового меню і старанне приготування запланованих страв – неповний перелік того, чим зайняті домочадці. Справжня господиня ніколи не упустить з уваги таку деталь, як сервірування святкового столу. Приділіть увагу кожній деталі, і тоді ваші гості будуть у захваті від побаченого.

Особливості

Сервірування святкового столу може відрізнятися від формату самого свята. Так, ви можете запланувати торжество до обіду (з супом) або до вечері (без супу). Оформлення столу для святкування Дня народження частіше проводиться по другому варіанту. Фуршетний стіл передбачає виключно холодні закуски, які гості будуть їсти виделками. Виставте закуски на великих і красивих тарілки, а напої налийте в холодильнику.

Індивідуальна посуд повинна стояти в одній частині столу. Гості самі беруть вподобані страви і їдять стоячи. На домашніх святах зустрічається і так званий холодний стіл. Він може бути закусочного, шведської або буфетного типу. Сам стіл розташовують біля стіни і накривають скатертиною, яка звисає до самої підлоги. Частування поставте в центр столу, а індивідуальний посуд – по краях. Для гостей можна поставити зручні крісла, дивани, а можна запропонувати приймати їжу стоячи.

Чайний (кавовий) стіл може бути накритий після основного застілля, рідше – самостійно. Прийнято кавовий стіл накривати з 17 до 19 годин, а чайний – до 20 годин. На столі присутні частування, частіше десерти. Можна поставити фрукти, ягоди, горіхи. Сервіровка передбачає наявність десертних пріорів і тарілок, чайну або кавову посуд.

Стіл для дитячого свята має свою специфіку. Скатертина та серветки – яскравих кольорів, часто з цікавими принтами. На тарілках або біля них мають картки з іменами дітей. Місце іменинника оформляють по-особливому – прикрашають стрічкою вилку, ложку або тарілку. Дитячі страви обов'язково повинні бути красиво оформлені.

Святковий стіл для дітей не повинен містити страв, які потрібно розрізати ножами. Якщо без цього не обійтися, наріжте все заздалегідь, а небезпечні предмети заберіть. Подбайте про велику кількість напоїв. Для прикраси столика можна використовувати живі квіти. Торт іменинника вносять із запаленими свічками.

Підготовка

Перед початком сервірування необхідно пройти через кілька підготовчих етапів. Для домашнього свята необхідно підібрати витончену і привабливу посуд. Класикою вважаються тарілки білого кольору без додаткових декоративних елементів. Весь посуд і прилади обов'язково потрібно вимити і натерти до блиску. Особливу увагу приділіть вибору скатертини. Цей елемент здатний створити особливу атмосферу свята.

Зверніть увагу на такі матеріали, як атлас і тафта. Однотонна скатертину – класичне рішення для оформлення домашнього святкового столу. Скатертина з мереживним принтом буде доречна на дитячому святі або великій урочистості.

При виборі кольору скатертини важливо враховувати колір столового посуду і інтер'єр кімнати, у якій буде розташовуватися стіл. Ці три елементи повинні перегукуватися між собою.

Виріб обов'язково треба добре випрати і ретельно пропрасувати. Наявність заломів і м'ятих країв зіпсує загальне враження. Розмір скатертини теж має значення. Полотно має звисати зі стільниці на 20-30 см з кожної сторони. Якщо звисання буде менше, то створиться враження неохайності, а більше звисання буде заважати гостям.

Святковий стіл не обходиться без серветок. Без цього простого елемента втрачається весь шарм і шик урочистості. Ви можете скласти серветку у вигляді трояндочки, лебедя або будь-яким іншим способом. Якщо часу на це даремно немає, то вас виручать спеціальні кільця для серветок.

Як накрити?

Найчастіше домашнє торжество призначається до вечері. Організувати свято не так складно, як може здатися на перший погляд. Сервірувати стіл своїми руками цікаво і приємно. Ви можете створити особливу атмосферу завдяки простим прийомам. Посуд на столі не повинна складатися з елементів різних наборів. Відразу продумайте меню і подбайте про вдалому поєднанні сервіровочної і столового посуду.

На одного гостя повинно припадає 80 см простору столу. Комплекти посуду кожного гостя повинні виглядати однаково і розташовуватися на ідентичному відстані один від одного.

Не варто збудувати велику кількість різноманітних страв. Із закусок це може бути нарізана оселедець, тарталетки з салатом, канапе і нарізки. Пам'ятайте, що все має бути не тільки смачно, але й красиво. Надлишок посуду створює враження хаосу. Більш того, при такому оформленні буде складно зберегти особистий простір кожного гостя. Хлібниці ніколи не ставлять у центрі столу.

Розташуйте кілька тарілок в різних краях так, щоб кожен гість міг дотягнутися до них. Основні страви розставте по периметру. У центрі столу можна розташувати тільки фірмовий шедевр господині. На центральній лінії столу обов'язково покладіть спеції. Між солонкою і перечниці повинно бути невелику відстань. Гірчицю потрібно ставити разом з маленькою ложкою. Соуси подавайте в призначених для цього судинах. Масло в маслянці подавайте разом з ножем.

Правильно накритий стіл викличе позитивні емоції у вас і ваших гостей. Важливо, щоб всі елементи сервірування вдало поєднувалися не тільки між собою, але і з інтер'єром кімнати.

Прикраси

Іменини, ювілей і будь-який інший домашній свято – гарний привід вишукано оформити стіл. Індивідуальні серветки для гостей можуть стати справжнім твором мистецтва. Кожну серветку можна скласти у вигляді конверта, а всередину вкласти квіти. Серветки для чоловіків можна скласти у вигляді краватки-метелики, а для жінок – у вигляді серця. Велике значення мають деталі. Стильна прикраса налаштує гостей на урочистий лад.

Враховуйте, що прикраси не повинні заважати страв на столі. Саме вдале рішення – прикрасити стіл живими квітами. Віддавайте перевагу акуратним букетам в низьких вазах і поставте їх у центральну частину столу.

Якщо ви вирішили накривати тематичний стіл, то й прикраси вибирайте такі ж. На новорічному столі можна викласти серветки у вигляді ялинок або святкових шапок. У центр столу поставте святкові статуетки. Периметр столу прикрасьте дощиком.

Посуд

Існують стійкі правила розстановки посуду на святковому столі. У першу чергу ставлять вироби з фарфору і фаянсу. Наступний етап – прилади. Потім потрібно розставити скло та кришталь: чарки, келихи, фужери. Розкішна сервіровка складається з наступних елементів.

Тарілки

Першими поставте на стіл сервірувальні тарілки. З них не їдять, вони служать своєрідними підставками. Від тарілки до краю столу має бути відстань 2 см і більше. Зверху поставте закусочну тарілку або посуд для супу. До речі, якщо подаєте біск-суп – поставте супову тарілку, для бульйону і світлого супу – бульонницу. Тарілка для хліба і масла ставиться вище і лівіше від основної посуду гостя. Причому між ними варто витримати відстань у 8 див.

Прилади

Вилки викладайте по ліву сторону, а ножі праворуч від сервіровочної тарілки. Гострі кінці вилки повинні дивитися в стелю, а вістря ножа поверніть до тарілці. Ближче до тарілки мають столові прилади, за ними – рибні, а по краях – закусочні. Пам'ятайте, що прилади не повинні лежати під кромкою декоративної тарілки. Розташування ложки для супу безпосередньо залежить від наявності або відсутності десерту в меню. Немає десерту – кладіть ложку у верхній частині сервіровочної тарілки, є десерт – справа від ножів. Прилади для десерту і фруктів покладіть горизонтально під сервіровочної тарілкою.

Для напоїв

Кількість приладів для кожного гостя залежить виключно від напоїв, які будуть на вашому столі. Для кожного виду напою підбирається свій посуд. Для світлого вина поставте дрібні келихи. Для шампанського – вузькі і високі. Для всіх безалкогольних напоїв можна використовувати красиві склянки. Ставте посуд для напоїв у верхньому правому куті сервіровочної тарілки. Від кінчика ножа до келиха для води (соку) має бути 1.5 див. Посуд для горілки і вина ставлять під кутом в 45 градусів по відношенню до краю столу.

З келихами працює таке ж правило, як з приладами – першими використовуються ті, які стоять далі від тарілки.

Страви

Існує певний порядок подачі страв до столу.

  1. Закуски.
  2. Супи.
  3. Гарячі другі страви.
  4. Десерти.
  5. Напої.

Правильний варіант розташування холодних закусок припускає чергування страв з риби, м'яса та овочів. Суп подають в спеціальній супниці, але не в каструлі. Для гарячого використовуйте страви. Салати перекладіть в спеціальні салатниці, не використовуйте миски. Для кожної страви покладіть загальний прилад, яким гість зможе накладати їжу в тарілку. Вода в пляшках розставляються так, щоб кожен гість мав до неї доступ.

Відкривайте пляшки тільки перед тим, як покличете всіх до столу. Безалкогольні напої подавайте в глечиках. Міцні напої перелийте в графин перед подачею до столу. Дорогі алкогольні напої прийнято подавати в пляшці. Десерти подають ближче до фіналу. Перед подачею солодкого приберіть зі столу все зайве – спеції, соуси, брудні серветки і непотрібний посуд. Фрукти необхідно виставляти у вазочках. Порційні десерти виставляйте за фужерами.

Фірмовий торт можна поставити в центрі, де раніше стояли спеції. Морозиво подається безпосередньо перед вживанням.

Правила етикету

Серед важливої інформації варто виділити правила використання різних приладів і особливості поведінки за столом під час свята. Обидві теми досить важливі і заслуговують уваги.

Предмети сервірування

  • Прилади не просто так розташовуються з різних сторін від тарілки. Це своєрідна підказка для вас про те, в яку руку брати предмет.
  • З приладами для десертів теж немає особливих складнощів. Якщо ручка спрямована вправо, то і прилад варто брати правою рукою. Якщо ручка спрямована вліво – лівою рукою.
  • Під час використання ножа його ручка повинна спрямовуватися у вашу долоню. Незадіяні зігніть пальці.
  • При сервіровці вістрі вилки дивиться в стелю, а от тримати її під час їжі потрібно навпаки.
  • Є єдиний привід порушити правило, написане вище – коли їсте гарніри, переверніть вилку і використовувати її в якості імпровізованої ложки.
  • Візьміть Ложку так, щоб її закінчення лежало на підставі вказівного пальця.

Поведінка за столом

  • Індивідуальну серветку приберіть з тарілки під час подачі страви і розташуйте на колінах. Після закінчення трапези цю серветку потрібно покласти зліва від декоративної тарілки.
  • Не ведіть світських бесід з гостями, поки їсте.
  • Не відкушуйте багато великих шматків їжі відразу, це виглядає безглуздо.
  • За святковим столом не дуйте на страви з метою остудити їх.
  • Хлібні вироби беріть руками, а не приладами.
  • Ріжте м'ясо маленькими шматочками, які зручно їсти.
  • Рибні страви завжди подаються з скибочкою лимона. Після вживання їжі варто прикласти його до губ, щоб нейтралізувати запах.
  • М'які страви (сирники, запіканки, холодець) не ріжуть ножем, а розділяють виделкою.
  • Із загального страви потрібно взяти той шматок, який ближче до вас.
  • Якщо в компоті або десерт вам попалися кісточки від ягід, то не можна випльовувати їх в блюдце. Правильно піднести до рота ложечку, безшумно перемістити до неї кісточку і тоді перекласти в блюдце.
  • Не тягніться за їжею через весь стіл. Попросіть інших гостей подати вам страву.
  • Після закінчення трапези покладіть прилади в свою тарілку.

Поради та рекомендації

Хочете урочисту чайну церемонію – придбайте самовар. Чайну посуд розставте навколо нього, але подбайте, щоб чашки при цьому не заважали. Правильно оформіть чайний набір – поставте блюдце, зверху покладіть серветку і тільки потім ставте чашку. По різні боки столу розставте ємності з цукром і ложечки до них. Святковий стіл для дітей має специфіку сервіровки та оформлення. Прості рекомендації допоможуть уникнути казусів.

  • Не ставте на стіл скляний посуд. Якщо щось розіб'ється, то діти можуть серйозно травмуватися.
  • На дитячому столі розташовують менше предметів, ніж дорослому. Не кладіть ножі, обмежитеся виделками. Якщо діти маленькі, то викладайте ложки.
  • Не рекомендується викладати серветки з тканини. Краще забезпечте велику кількість паперових виробів.
  • Немає необхідності ставити на стіл спеції. Більшу частину таких продуктів зовсім не рекомендується давати дітям.
  • Квіти на дитячому святковому столі – надлишок. Краще прикрасьте його стрічками або кульками.

Святковий стіл сервірується по-особливому, якщо причина цього свята – весілля. Основні правила сервірування залишаються незмінними, можна лише додати пару нюансів.

  1. Квіти не ставлять на стіл. Для весільного торжества краще виділити для них окреме місце в приміщенні.
  2. Важливе значення має основний колір сервірування. Для весілля краще вибирати білий. Це правило не суворе. Загальна колірна гамма сервірування повинна гармоніювати з сукнею нареченої.

Уявіть собі, що намічається велике свято. З гостей – лише родичі і друзі вашої родини. Погодьтеся, людей досить багато і не факт, що у вас знайдеться настільки великий сервіз. З такої ситуації є простий вихід. Ви можете комбінувати кілька сервізів так, щоб у кожного гостя була посуд з одного набору.

Гарні ідеї та приклади

Підбір кольорової гами – важливе заняття перед початком сервірування. Неправильно вибрані кольори зіпсують враження не тільки про сервіровці, але й про відзначення в цілому. Не впевнені в своїх дизайнерських навичках – віддайте перевагу класиці.

Поєднання білого і червоного ніколи не стане моветоном. Такий стіл виглядає вишукано і акуратно. Так можна оформити стіл з будь-якого приводу – від Дня народження до зимових свят.

В рожевому кольорі можна накрити стіл на честь Дня народження маленької принцеси. Посуд з небитких матеріалів гарантує безпеку непосидючих дітей.

Буфетний стіл – популярне рішення не тільки для дитячих свят, багато дорослі оцінять такий прийом. Оформлення в класичних чорно-білих тонах відмінно доповнюється червоними живими трояндами.

Про те, як скласти серветки для сервірування столу, дивіться у наступному відео.


Коментарі

Схожі статті


Сервірування стола до обіду: основні правила

Сервірування стола до обіду: основні правила

Ритм сучасного життя не завжди дозволяє просто спокійно пообідати, не те що сервірувати обід за

З якого боку від тарілки кладуть виделку?

З якого боку від тарілки кладуть виделку?

Основи етикету Правила Розкладка перед трапезою Розташування приладів в кінці Поради на всі випадки

Як правильно сервірувати столові прилади?

Як правильно сервірувати столові прилади?

З чого почати? Що для чого призначене? Тарілки Келихи Столові прилади Що і як використовувати?

Як накрити новорічний стіл?

Як накрити новорічний стіл?

Безсумнівно, Новий рік – свято, яке збирає близьких і рідних людей за одним столом. З року в рік

Сервірування столу до сніданку

Сервірування столу до сніданку

Вставши вранці не з тієї ноги, люди проводять весь день злими, без настрою, зриваються на своїх

Секрети сервірування столу

Секрети сервірування столу

Сервіровка – найдавніше мистецтво декорування столу для спільного обіду або бенкети. Щоб виконати