Сервірування стола до обіду: основні правила


Ритм сучасного життя не завжди дозволяє просто спокійно пообідати, не те що сервірувати обід за всіма правилами. Але настають вихідні, і вся сім'я проводить час вдома, а до обіду часто приходять гості. Сервіровка обіднього столу – відмінний спосіб перетворити звичайну трапезу в даний подія.

Такі обіди поліпшать настрій і зблизять всіх членів сім'ї. Проводити захід можна на кухні, в їдальні або вітальні, в залежності від кількості гостей.

Необхідний посуд

Для красивою і правильною сервірування столу необхідно обзавестися такими предметами:

  • Скатертина;
  • Серветки;
  • Тарілка для хліба;
  • Супова тарілка;
  • Супниця;
  • Велика тарілка в якості підставки;
  • Закусочна тарілка;
  • Набір столових приладів;
  • Ніж для масла;
  • Стакани, келихи або чарки в залежності від пропонованих напоїв;
  • Сільниця, перечниця і маслянка;
  • Соусник.

Вибирати колір скатертини потрібно виходячи з загального інтер'єру кімнати, в якій проходить обід. Виграшно виглядають скатертини спокійних і пастельних тонів. Класична скатертину білого кольору доречна як на простому домашньому обіді, так і на урочистому і діловому.

Ретельно пропрасуйте скатертину, накрахмальте її. Слідкуйте, щоб вона звисала зі стільниці з усіх сторін однаково.

Попередня підготовка

Як не дивно, сервіровка вимагає певної підготовки. Почнемо з посуду і приладів. Проста інструкція:

  • Вибирайте розмір нової посуду виходячи з габаритів стільниці. Великі тарілки на маленькій поверхні будуть виглядати безглуздо.
  • Ножі та виделки слід протирати перед публікацією на стіл. Одним краєм рушники захопіть столовий прилад, а іншим кінцем натріть його до блиску. Кожен прилад натирається окремо.
  • Келихи також потрібно натирати перед виставленням на стіл. Одним краєм рушники візьміться за ніжку, а іншим протріть внутрішню частину келиха круговими рухами.
  • Тарілки натираються так само, як виделки з ножами. Одним краєм тримайте, а іншим трете.
  • На посуд із скла категорично не можна дути.

Підготовка скатертини – важлива і відповідальна процедура. Зовнішній вид накритого столу повинен викликати відчуття затишку, але не відволікати увагу від сервірування. Принцип підготовки скатертини:

  • Вибирайте тканинні моделі скатертини. На красивому обідньому столі просто неприпустимо наявність клейонки.
  • Скатертина необхідно випрати і випрасувати. Іноді є сенс застосувати додаткові відбілюючі склади. Стежте, щоб після прасування не залишилися складочки або заломи тканини.
  • Класти скатертину потрібно одним різким рухом. При цьому тримайте матерію за кути по діагоналі. Така проста маніпуляція створює між стільницею і матерією особливу повітряну прошарок, яка допомагає ідеально укласти скатертину.
  • Кути скатертини повинні опускатися по лінії ніжок з однаковою відстанню. Зазвичай достатньо 20-30 див.
  • Звисання скатертини – справа тонка. Всі сторони повинні знаходитися на одній висоті. Скатертина не повинна опускатися нижче сидінь стільців.

Важливим атрибутом обіднього столу є серветки. Вони теж потребують підготовки:

  • Для створення особливої атмосфери відмовтеся від паперових серветок. Тканинні вироби виглядають більш привабливо.
  • Вибирайте серветки в тон скатертини або використовуйте вироби з одного комплекту.
  • Обов'язково покладіть одну серветку на тарілку перед гостем. Саме її чоловік повинен простелити на коліна перед початком трапези. Така серветка може бути складена абсолютно будь-яким способом.
  • Обов'язково поставте додаткові серветки по центральній лінії стільниці. Розмістіть їх так, щоб кожен гість міг з легкістю їх дістати.

На заключному етапі підготуйте прилади для приправ:

  • Сільничку заповнюють на 1/3 сіллю.
  • Перечниця повинна бути наповнена наполовину.
  • Оцет і масла повинні подаватися у спеціальних ємностях.
  • На столі повинна бути гірчиця в спеціальній відкритій ємності. Щоб вона не засохла під час обіду, просто капніть зверху трохи молока. На саму ємність обов'язково покладіть ложку.

Розстановка предметів

Ось і прийшов час сервірувати ваш обідній стіл. На підготовчому етапі стіл уже був застелений красивою скатертиною, тепер прийшов час виставляти прилади. Сервіровка поетапно:

  • Обід може складатися з 2-4 страв. На стіл слід поставити дві тарілки. Глибока тарілка ставиться зверху дрібної. Ставте їх так, щоб до краю столу залишалося буквально кілька сантиметрів. Важливо дотримуватися рівний інтервал між столовим посудом.
  • Прилади викладаються біля тарілок. Праворуч покладіть ложку для супу і ніж, а ліворуч поверніть вилку. Ближче до тарілок розташовуються прилади для гарячого. Прилади викладайте суворо зубцями в стелю.
  • У центральній частині обіднього столу розташуйте ємності зі спеціями. Саме таке розташування дає можливість кожному гостю з легкістю взяти потрібну баночку.
  • Посуд для напоїв ставте поряд з великою тарілкою, яка служить підставкою для основної посуду. Якщо на вашому столі буде алкоголь, то відкрийте пляшку до подачі на стіл.
  • Їдальні та закусочні тарілки потрібно ставити, якщо страви подаються в загальній посуді.
  • Олія на столі повинно стояти в маслянці з ножем для масла.
  • Суп можна подавати в каструлі, використовуйте спеціальну супницю. Страва розташовується там, де сидить господиня дому.
  • Укладіть серветки на тарілки гостей.
  • Оформлення обіднього столу передбачає розташування в центральній частині стільниці гарних живих квітів.

Так виглядає загальна схема сервірування обіднього столу. Деякі нюанси можуть змінюватися в залежності від страв, якими ви збираєтеся годувати сім'ю або гостей.

Також варіації припустимі в залежності від призначення обіду. Святкові і ділові повинні сервироваться більш строго, простий домашній обід дозволяє опустити деякі етапи.

Основні правила

Варто виділити основні правила, які обов'язково треба дотримуватися під час сервірування обіднього столу. Ніколи не подавайте перше блюдо в каструлі, це порушує весь принцип сервірування. Якщо блюдо в супниці швидко остигає, то перед подачею обов'язково його підігрійте.

Хліб потрібно ставити на бічних частинах столу, а не в центрі. На тарілках можуть розташовуватися виключно тканинні серветки. Паперові вироби можна поставити тільки в якості доповнення до спеціальних підставках. Ставити на столі паперові серветки упереміш з тканинними неприпустимо.

Вилки розташовуються тільки зубцями вгору. Якщо будете ставити на стіл закуски, прибори для них слід класти далі, ніж основні. Посуд для пиття ставте з права і по діагоналі від тарілок.

У центральній частині столу повинні бути ємності з напоями – глечики, графини, пляшки. На тій же лінії розташуйте різноманітні спеції. Не забувайте класти ніж до маслу.

Час десерту

В кінці обіду подається десерт. Перед подачею заключного страви обов'язково приберіть зі столу непотрібний посуд. На столі не повинні залишатися спеції, столовий посуд та використані серветки. У центрі стільниці зберігають свої місця тільки напої та квіти. Сміття після їжі приберіть з допомогою маленького совка з кришкою і складеною серветки.

Саме слово «десерт» має французьке коріння і буквально означає прибирання стола. На сімейному обіді часто подають пиріжки або солодощі з чаєм. У цьому випадку сервіровка зводиться до чайного сервізу і вазочок для частувань. При подачі пирога необхідно поставити перед кожним десертну тарілку. При сервіровці святкового обіду при необхідності креманки з десертом ставляться зверху.

Не забудьте про прилади – десертних ложки. Їх варто розташувати над тарілкою увігнутою стороною вниз. Ручка ложки обов'язково повертається вправо.

Норми етикету

Для проведення обіду на вищому рівні недостатньо тільки сервірування. Прості і зрозумілі правила етикету за столом повинні дотримуватися кожним учасником трапези. Основні норми поведінки:

  • Спізнюватися за стіл не прийнято. Особливо нетактовно, коли господарі змушують гостей чекати.
  • Сидите за столом з рівною спиною, а лікті тримайте притиснутими до тіла. Під час їжі не можна ставити лікті на стіл.
  • Серветку з тарілки слід покласти на коліна. Після закінчення обіду покладіть її праворуч від вашої тарілки.
  • Не прийнято є помилковою страви, які можна їсти виделкою.
  • Їжу не можна їсти з ножа. Також не варто накладати їжу на виделку за допомогою ножа.
  • Чоловік за столом зобов'язується обходити жінку праворуч. Тому дружини чоловіків сідають саме з цієї сторони.
  • Після використання чайної ложки покладіть її на блюдце. Не можна залишати ложку в чашці.
  • Якщо вам потрібно що-то розрізати, то візьміть ручку в праву руку, вилку в ліву.
  • Серветкою прийнято промокати губи і пальці. Не здумайте витирати нею все обличчя.
  • Не намагайтеся з'їсти страву до останньої крихти. Це виглядає безглуздо і не етично.

Про те, як правильно сервірувати стіл, дивіться у наступному відео.


Коментарі

Схожі статті


З якого боку від тарілки кладуть виделку?

З якого боку від тарілки кладуть виделку?

Основи етикету Правила Розкладка перед трапезою Розташування приладів в кінці Поради на всі випадки

Як правильно сервірувати столові прилади?

Як правильно сервірувати столові прилади?

З чого почати? Що для чого призначене? Тарілки Келихи Столові прилади Що і як використовувати?

Сервірування столу до сніданку

Сервірування столу до сніданку

Вставши вранці не з тієї ноги, люди проводять весь день злими, без настрою, зриваються на своїх

Як гарно скласти серветки в салфетницу?

Як гарно скласти серветки в салфетницу?

Серветки – важливий елемент сервірування столу. Вони виконують і естетичну, і гігієнічну функції.