Сервірування столу до сніданку
Вставши вранці не з тієї ноги, люди проводять весь день злими, без настрою, зриваються на своїх колег і домочадців. Але є відмінний спосіб швидко підняти настрій і зарядити організм на цілий робочий день – це сніданок. Для ранкової трапези важливо правильно оформити подачу страви і красиво сервірувати стіл, так як ці нюанси є важливими психологічними чинниками, які задають початок цілого дня.
Особливості
Для того щоб оформити гарний стіл потрібно мати вдома наступні предмети:
- посуд;
- прилади;
- скатертина;
- серветки;
- столові прикраси;
- ваза.
Основні правила
Правильна сервіровка столу – це ціла наука. Багато починаючі господині вивчають, як красиво і вірно розставити обов'язкові прилади та оформити стіл. Існує кілька основних правил, які необхідно використовувати, формуючи красиву композицію для трапези на столі:
- Перше правило – прикраса у центрі столу. Наприклад, ваза з квітами або кошик з фруктами. Усім відомо, що живі рослини або свіжі фрукти надають будинку більше тепла і затишку, особливо коли вони розміщуються в красивій вазі в центрі столу.
- Красивий посуд. Це правило не має якихось певних стандартів, адже у кожної господині свій смак. Посуд може бути ідеально біла, чорна, прозора, писана, з яскравими малюнками. Але важливо пам'ятати, що виставляти тарілку з тріщинами, висохлими краплями або жирну є ознакою поганого смаку.
- Скатертина. Полотно повинно бути кришталево чистим і ідеально отглаженным. Бажано, щоб скатертина гармонійно поєднувалася з посудом та інтер'єром в цілому.
Звичайно ж, не менш важливо приділити увагу серветках, прикрас столу, ефектної подачі страв. Дотримуючись цих правил, будь-яка господиня підніме настрій домочадцям та гостям з самого ранку.
Посуд
Для того щоб красиво й правильно оформити ранковий стіл, необхідно дотримуватися простих рекомендацій:
- Тарілку з головним блюдом, наприклад, яєчнею з беконом, потрібно встановлювати по центру перед завтракающим людиною.
- Від тарілки праворуч по діагоналі від центру ставлять кавову чашку на блюдці з чайною ложкою. Вилку і столову ложку кладуть ліворуч, а праворуч від тарілки – ніж. Вилку розташовують так, щоб увігнута сторона дивилася догори, ложку – навпаки, а от лезо ножа потрібно направити до тарілці.
- З лівого боку від головної страви повинна розташовуватися тарілка з маслом, хлібом, варенням, соусом або джемом, для якого подається окремий маленький ніж.
- Цукорницю ставлять недалеко від кавової чашки. Якщо у вас рафінований цукор, не забудьте додати до нього спеціальні щипці.
- У центр столу поставте вазу з квітами або фруктами. Це якийсь психологічний хід, який не тільки служить декорацією, але і відмінно підвищує апетит, піднімає настрій. Приміром, недільним зимовим ранком вас будуть радувати цитрусовим запахом і яскравим забарвленням мандарини, навесні – тюльпани або нарциси, в день закоханих ваза з декоративними сердечками додасть романтичного настрою, а влітку будуть актуальні свіжі, соковиті фрукти.
Наочний приклад сервірування столу на 2 персони:
Прилади
Багато хто забуває про те, що існує певна класифікація столових приладів. В аристократичних колах вважається поганим тоном не знати, за допомогою якого приладу потрібно їсти ту чи іншу страву. Сучасні люди відійшли від звичок вищого суспільства, для усіх існує одна вилка, чайна та столова ложка. А адже як приємно сісти за стіл і знати, яким приладом є десерт, яким геркулесову кашу, а якими спагетті.
Столові прилади повинні бути розкладені правильно і відповідати запропонованим страви. Перед подачею на стіл прилади обов'язково полірують до блиску.
Серветки
Серветки – це не тільки предмет гігієни, але і невід'ємна частина сервірування столу. На сьогоднішній день придумано безліч схем складання будь-якого виду серветок:
- Лілія. Для створення квітки вам потрібно буде скласти паперову серветку навпіл, поєднати обидва кута з верхівкою, після цього скласти виріб навпіл по горизонтальній лінії і відігніть верхню частину.
- Сумочка – зігніть навпіл тканинну серветку по вертикалі, потім наполовину знизу вгору ще раз. Верхній лівий куток двох шарів загніть догори, а правий до середини. Трикутник декоративного полотна відігніть нижче середини.
- Еверест – складіть тканину навпіл, а верхні кути підведіть до центру, бічні сторони серветки потрібно скласти так, щоб кути залишилися внизу. Після цього треба перевернути фігуру і підігнати кінці так, щоб вони стали опорою.
- Конверт для столових приладів. Необхідно покласти серветку виворітного стороною вгору, а лівий кут зігнути до середини. Після цього складіть тканину навпіл горизонтально і нижню частину підігнути під верхню. Куточок, який знаходиться вгорі, потрібно відігнути до центру і зігнути бічні кути.
- Колона-серветка повинна бути зігнута по діагоналі так, щоб підстава можна було відігнути вгору, а потім назад на 3 сантиметри. Після цього слід серветку згорнути в трубочку.
- Пісочний годинник. Необхідно серветку зігнути по вертикальній осі навпіл, а кути попарно загніть вниз і вгору. Утворився верхній трикутник зігнути вниз, а нижня вгору. І безліч інших видів.
Також не потрібно забувати про те, що зазвичай серветку кладуть на тарілку або зліва від приладів, якщо вона призначена для колін. Якщо серветка паперова, то її красиво укладають в келих, під тарілку або під прилади. Крім усього цього, для сервіровки столу можна використовувати декоративні штучки, вази, сімейні фотографії.
Скатертина
Покриття столу є важливою частиною естетичної краси кухні або вітальні. Попередньо підбираючи скатертину, постарайтеся не забувати про її поєднанні з інтер'єром вашого будинку. Самий стандартний і класичний варіант – це біла скатертина. Але вона не повинна бути схожа на простирадло, на ній може бути присутнім красива вишивка, мереживо, вибиті візерунки. Сучасні текстильні компанії можуть запропонувати вам величезний вибір як білих, так і кольорових скатертин, які можна підібрати до будь-якого дизайну.
Для сервірування столу потрібно дотримуватися двох елементарних правил:
- Скатертина повинна бути ідеально чистим та випрасуваним.
- Розмір скатертини повинен відповідати габаритам столу. Зовсім негарно, коли вона звисає до підлоги або, навпаки, занадто коротка.
Подача основного страви
Запам'ятайте кілька простих рекомендацій:
- Подавати їжу потрібно, дотримуючись певної послідовності. Не можна спочатку подати чашечку кави, а потім кашу.
- Красива подача будь-якої страви має велике значення. Так як зовнішній вигляд правильно оформленої їжі не тільки посилює апетит, але і доставляє естетичне, гастрономічне задоволення.
- Важливо пам'ятати, що для будь-якого посуду вашого будинку є своє призначення. Саме тому не варто накладати кашу в плоску тарілку з великим діаметром або омлет з ковбаскою в глибоку посудину.
- Крім цього, варто приділити увагу і самого сніданку. Він повинен виглядати свіжо і апетитно, а також смачно пахнути. Не варто накладати не пригоріла кашу або згорілі тости намазувати джемом. Готуйте сніданок, не кваплячись, приділяючи зовнішнього вигляду страви особливу увагу.
- Прикраса страви має не менш важливе значення для подачі. Приміром, геркулесову кашу можна прикрасити часточкою яблука або будь-якого іншого фрукта, а для аромату присипати дрібкою кориці. Яскраво-зелені листочки м'яти додадуть страві свіжість.
Подаючи пиріг на великій плоскій тарілці, можна використовувати свої художні навички. Для цього потрібно глазур'ю намалювати цікавий візерунок на білій частині тарілки. Такий шматочок стане набагато привабливішою і смачніше. Правильна сервіровка столу є візитною карткою вашого будинку. Саме тому не варто забувати про такі маленькі хитрощі, які надають естетичну привабливість столу і піднімають настрій.
Про те, як сервірувати стіл до сніданку, дивіться у наступному відеоуроці.
Схожі статті
Сервірування стола до обіду: основні правила
Ритм сучасного життя не завжди дозволяє просто спокійно пообідати, не те що сервірувати обід за
З якого боку від тарілки кладуть виделку?
Основи етикету Правила Розкладка перед трапезою Розташування приладів в кінці Поради на всі випадки
Як гарно скласти паперові серветки на святковий стіл?
Гарне оздоблення столу допомагає підняти настрій і створити особливу атмосферу. Це дуже проста
Як накрити новорічний стіл?
Безсумнівно, Новий рік – свято, яке збирає близьких і рідних людей за одним столом. З року в рік
Оформлення страв до святкового столу в домашніх умовах:
В будь-якій сім'ї буває багато приводів для свята. Запрошуючи гостей, господарі намагаються
Сервірування святкового столу: гарні ідеї для дому
Особливості Підготовка Як накрити? Прикраси Посуд Тарілки Страви Правила етикету Поради та
Коментарі