Як гарно скласти сервірувальні серветки?


Кожній господині хочеться, щоб святковий стіл виглядав ідеально. Способів зробити його оформлення красивим чимало: якісна посуд, гарна скатертина, блискучі столові прилади, акуратна нарізка продуктів і прикрашені страви. Але і до появи страви на столі хочеться розбавити нудне розміщення приладів а-ля «ніж зліва, вилка справа» невеликою родзинкою. Допоможуть в цьому звичайні серветки.

Це незамінний атрибут будь-якого застілля, будь то різдвяна вечеря, ювілей або весілля, і відмінно працюють в якості декоративного елемента. Сервірувальні серветки при цьому можна взяти будь-які, головне, правильно їх скласти.

Осягаємо майстерність: з чого почати?

Ні для кого не секрет, що способи надати серветках цікаву форму близькі до техніки орігамі. Щоб красиво скласти серветки для сервірування столу, потрібно вивчити деякі універсальні базові прийоми. Найпопулярніші з них:

  • «Гармошка». Вона потрібна для таких простих фігур, як віяло, метелик або журавлик. Принцип інтуїтивно зрозумілий, потрібно лише скласти всю серветку в гармошку з шириною ребра 2-3 сантиметри;
  • «Книжка». Прямокутна або квадратна серветка складається навпіл. В залежності від схеми по меншій або більшій стороні прямокутника;
  • «Дверцята». Квадрат візуально ділиться по вертикалі на дві рівні частини, обидві частини потрібно складати всередину до лінії згину;
  • Трикутник. Два протилежних кута по діагоналі поєднуються один з одним. Згорнути по лицьовій або зворотній стороні, як зазначено в схемі. Паперові серветки в такому вигляді вже можна ставити у тримачі;
  • Подвійний трикутник. Квадрат візуально ділиться на 4 частини, дві бокові сторони за середніми значеннями підвертаються всередину, утворюючи трикутники з кишеньками всередині;
  • «Млинець». Зробити її дуже просто: лише загорнути кожен куточок до центральної точки. Млинець може бути багатошаровим. Кожен раз, коли всі кути з'єднуються в центральній точці, серветка перевертається і процедура повторюється;
  • Краватка. Серветку потрібно розташувати перед собою як ромб, намітити центральну лінію, поєднати в центрі бічні кути.

Також до них іноді відносять подвійний квадрат, кишенька, човник або катамаран, «жабу», «птаха» і «рибу», які самі по собі ще не є повноцінними фігурами, але мають з ними спільні риси. Однак ці форми дуже складні для новачка і не завжди зручні в зверненні.

Відпрацьовувати техніку краще спочатку на папері, потім на жорсткій крохмальної серветці, і тільки потім переходити до сервировочному текстилю. Але передувати практичної частини має правильний вибір серветок.

Види

Правильний початок оформлення столу полягає не в освоєнні технік орігамі з текстильними матеріалами, а у виборі серветок. Тому завзяття складати лілії і ластівок з шматочків тканини потрібно відкласти на потім і уважно вивчити питання вибору відповідних серветок.

При виборі сервірувальних серветок значення мають кілька критеріїв.

Розмір

Це перша відмінність між серветками в залежності від їх призначення і характеру трапези. Так, для сніданку і чаювань досить серветок розміром 25х25, 30х30 або 35х35 сантиметрів. Серветки для сервірування до званого обіду або вечері за розміром 40х40см. Іноді зустрічаються і варіанти побільше, зі стороною квадрата до 50 см. найпоширеніші серветки для оформлення святкового столу – від 50х50 до 60х60.

Розмір серветок має принципове значення при використанні їх для декорування столу. Найбільш відповідний варіант – середній розмір. Занадто маленькі серветки зручні для формування фігур, але на них залишаються заломи у великій кількості, ніби серветку подали зім'ятому. Великі фрагменти тканини або паперу теж малопридатні для складного декорування.

Зрештою, серветка потрібна для дотримання гігієни і етикету, а не для того, щоб крохмальні лебеді або зайці зайняли половину столу, якими б гарними вони не вийшли.

Форма

Класична, найбільш поширена і найбільш практична форма серветок – квадрат. Квадратними серветками зручно сервірувати стіл, укладаючи їх різними способами і комбінуючи один з одним. Однак існують і інші форми, менш піддатливі для декорування, але іноді незамінні. Це можуть бути серветки, мають прямокутну форму з гострими краями, витягнуті з закругленими куточками, трикутні, круглі і овальні.

Як правило, паперових серед них немає. Це поширюється на текстильні сервірувальні комплекти, часто доповнюють тканинну скатертину.

Забарвлення

Колір і малюнок дуже важливий. Текстильні серветки повинні бути ідентичні за тоном, кольором скатертини. Допускається повторення візерунка, якщо він є, наявність фактурних деталей, цікавою обробки краю, двосторонній забарвлення. Якщо дизайнерська думка передбачає одночасно дві скатертини для прикраси столу, колір серветок повинен відповідати нижній скатертини.

Складаються виключно однотонні серветки. Якщо на них вже є активний декор або тематичний малюнок (квіти до 8 березня, сніжинки до Нового року та інші популярні забарвлення) досить красиво розмістити їх в салфетницах. Орігамі в цьому випадку вже буде виглядати як надмірність. До того ж при не однотонному кольорі складно розглянути лінії згину.

Тип матеріалу

Цей фактор, мабуть, найважливіший. Тип матеріалу визначає, чи буде фігура з серветки тримати форму, гарно вона драпірується, як сильно мнеться, витримає сервірувальний елемент прання або після застілля доведеться купувати новий набір. Часто використовуються в сервіровці такі матеріали:

  • Льон. Цей матеріал практичний, натуральний, легко крахмалится, красиво виглядає і добре відпирається. Його дуже зручно використовувати для того, щоб складати серветки нетривіальними засобами. Заломів на тканині залишається небагато. Лляні серветки мають приємний базовий колір, тому універсальні у всіх відносинах.
  • Бавовна. Різні сорти бавовни також відрізняються позитивними якостями. Вони не примхливі у догляді, легко піддаються маніпуляціям при декоруванні, добре вбирають соуси і жир, підходять для багаторазового застосування. Льняні та бавовняні серветки можна комбінувати один з одним для створення красивого декору на святковому столі.
  • Шовк. Рідко використовується через дорожнечу і непрактичності матеріалу. Однак якщо скатертина шовкова, серветки з цього ж матеріалу необхідні. Вони погано драпіруються, фігури з гладкого матеріалу з шовковистою поверхнею «розповзаються», тому потрібно або багато крохмалю, або максимально простий декор. Наприклад, різні саші, що лежить віяло, трикутники.
  • Синтетика. Для декорування вона вважається найбільш підходящим варіантом, але сам по собі матеріал неприємний на дотик, погано вбирає соуси або жир, може втрачати колір після прання. Такі серветки підходять для одноразового застосування. Бажано в якості альтернативи мати під рукою паперові.
  • Сумішеві тканини. Самий практичний варіант по ціні. До того ж сумішеві тканини добре драпіруються і тримають форму, мають вбираючими властивостями, відпираються від різних плям.
  • Папір. Їх не прийнято складати в складні фігури. Паперові серветки потрібні для швидкого використання. Самий практичний спосіб – розмістити їх в салфетницах на столі або в зоні доступу. Сучасний асортимент дозволяє підібрати їх в тон текстильним виробам, з щільної або тонкого паперу, з фактурою або без.
  • Пергамент, ПВХ і бамбук. Всі три види призначені для захисту тканинних скатертин, а також вони служать підставкою під тарілки і прилади і як би обмежують сидить за столом межами своїх розмірів. Це дуже актуально для ситуацій, коли за святковим столом збирається велика кількість гостей. Складати такі серветки не вийде. Максимум – скачати в красивий рулончик. Але їх практичність дуже велика – такі атрибути легко поєднувати з декоративними серветками.

Наприклад, красиво виглядає бамбукова жорстка серветка під тарілками в поєднанні з фігурами з серветок червоного кольору. В цьому є гармонія, лаконічність і краса східного стилю.

Практичність

Не потрібно забувати, що декоративна функція серветок не першорядна. Вони необхідні на столі для дотримання гігієни і зручності гостей. Якщо вже хочеться вразити всіх майстерністю, то крім складносурядних тканинних лотосів і корабликів, на столі повинні бути звичайні паперові серветки, якими зручно при необхідності промокнути рот або пальці. Те ж стосується і накрахмаливания тканинних серветок. Безумовно, вони краще тримають форму, але використовувати ці стоячі серветки за прямим призначенням буде просто неможливо.

Способи: покрокове керівництво та схеми

Варіантів, як скласти серветки, маса. Серед них можна виділити універсальні геометричних форми (трикутники, конверти, подвійні квадрати, саші та інші), романтичні квіти, тематичні фігурки (ялинки для новорічного столу, кільця для весільного свята, різдвяні сніжинки, краватки, сумки), тварин (для дитячого свята або символу року), нетривіальні форми.

Освоюють техніку від простих фігур до більш складним.

Складання віялом

Віяло – класичне прикрасу для столу. Існує кілька варіацій. Перша передбачає використання допоміжних матеріалів, крім серветки: м'якого картону і красивою тасьми або стрічки.

Щоб отримати віяло з тримачем, потрібно квадратну серветку покласти перед собою як ромб, щоб по вертикальній лінії виявилися куточки. Ромб скласти навпіл, пропрасувати місце згину пальцями, залишаючи помітну лінію, і розгорнути. Потім від центральної лінії з кроком в 2-2,5 см скласти отримані трикутники в гармошку. Одержаний віяло вставляється в картонний тримач.

Тримач готується наступним чином: з м'якого картону (можна оксамитової папери) вирізається овал шириною 3-5 см і завдовжки 6-10 см Довжина і ширина залежать від пишноти віяла. На відстані 1 см від кожного закругленого краю овалу діркопробивачем робляться отвори. В отвори вставляється стрічка, тасьма або шнурок. В одержаний тримач поміщають віяло з серветки, шнурок затягують і зав'язують красивим бантом або вузлом. Можна прикрасити тримач написами до торжества.

Другий поширений варіант – стоячий віяло. Називається він «Павиний хвіст».

Серветку потрібно розкласти на рівній поверхні лицьовою стороною вниз, скласти навпіл в «книжку». Розгорнути вузькою стороною до краю столу і з нього почати формувати складки. Не по всій довжині, тільки до середини серветки. Ідеальна ширина складки – товщина вказівного пальця.

Коли збірка закінчена, утримуючи всі складки одна на інший, потрібно зігнути серветку по ширині навпіл. Виходить прямокутник, у якого знизу складання, а зверху вільний край. Лівий верхній край потрібно зігнути по діагоналі в трикутник і заправити між складок.

Потім віяло можна розкрити, а одержаний трикутник буде йому служити підставкою, як у рамки для фотографій.

Естетично виглядає на столі «азіатський віяло». Послідовність дій наступна:

  • Покласти серветку на рівну поверхню лицьовою стороною вниз.
  • Відігнути всередину верхній край на одну четверту ширини серветки.
  • Перевернути на лицьову сторону.
  • Відігнути всередину нижній край на одну третину ширини вже прямокутної фігури.
  • Отриманий прямокутник скласти навпіл по горизонтальній лінії.
  • З смуги тканини, насборивая її по ширині прямокутника, скласти гармошку з 5 однакових складок.
  • Нижній край «гармошки» утримувати рукою, а у верхньому розправити йдуть всередину краю.
  • Розпустити віяло. Якщо накрохмалена серветка і досить жорстка, вона буде притискати опорну частину фігури своєю вагою. Якщо ні, то складки потрібно зафіксувати затиском, тоді серветка набуде виключно декоративну функцію.

Квітка

Дуже популярна «флористична» тема у складанні серветок. Квіти красиво виглядають, не вимагають особливої майстерності для виконання, доречні практично на будь-якому торжестві.

Лаконічний і елегантний варіант – калла. Цей простий за формою квітка виконується покроково:

  • Скласти квадратну форму в базову фігуру трикутник, покласти трикутник одинарним кутом вгору.
  • Взяти верхній кут трикутника за краєчок і всю загорнути в серветку вузький кульок діаметром не більше 1 див.
  • Широку частину кулька вивернути так, щоб його найвужча частина опинилася всередині розкритої чаші квітки.
  • Поставити вийшов квітка на тарілку.

Ще один простий у виконанні і дуже затребуваний до 8 березня варіант – тюльпан.

Він робиться наступним чином:

  • Скласти серветку в базову форму «трикутник» і перевернути її основою догори.
  • Відігнути вершину трикутника до центральної точки підстави знизу вгору. З вигляду фігура нагадує просту схематичне човник.
  • Лівий і правий край «човники» скласти вниз, трохи внахлест один на одного, щоб в середині між ними визирав язичок вершини трикутника. Тепер фігура виглядає як два накладених один на одного рівнобедрених трикутника, вершини яких дивляться в протилежні сторони вправо і вліво. Горизонтальна лінія між ними (можна відзначити візуально, можна закласти олівцем) – це лінія згину. По ній нижній кут спочатку верхній, потім нижнього трикутника відгинається наверх.
  • Тюльпан вже видно, залишається тільки підвернути за «спинку» фігури виступаючий лівий і правий кут і заправити один кінець в інший, щоб квітка не розвертався.

Трохи складніше робиться лілія. Перший крок такий же, як при формуванні кали – квадрат потрібно скласти в трикутник і покласти перед собою. Лівий кут – точка А, верхній, правий – С. Краї серветки потрібно укласти усередину так, щоб вершини кутів А і С збіглися з вершиною кута Ст. Повинен вийти ромб. Його потрібно скласти навпіл по горизонталі, відігнути до нижнього краю вершину верхнього трикутника. Залишається тільки поставити серветку на стіл або тарілку і відігнути бічні «пелюстки».

Існує і ускладнений варіант лілії – королевська. Для неї необхідні серветки, які добре тримають форму, інакше пелюстки не будуть проглядатися. Дії виконуються послідовно:

  • Скласти квадратну серветку в базову фігуру «млинець» (повторити двічі).
  • Другий шар млинчика» притиснути денцем склянки (куточки, сполучені в центрі).
  • Вивернути нижній край кожного квадратика назовні, він повинен сформувати пелюстка.
  • Трохи потримавши склянку, щоб серветка прийняла форму, прибрати його і укласти лілію на блюдо.

Схожим на королівську лілію, але більш оригінальним виходить «Артишок». Щоб отримати цю фігуру, квадратну серветку потрібно тричі зігнути кутами до центру, перевертаючи кожен раз після того, як всі куточки з'єднаються в центральній точці.

Потім, як і у випадку з лілією, потрібно витягнути нижню частину всіх чотирьох трикутників, одержані в результаті. Середину фігури бажано притримувати рукою або підручним пресом у вигляді склянки. Витягати нижні «пелюстки» сильно не потрібно. Вони повинні німого підніматися вгору. Під квіткою виходить квадратна підкладка з серветки. Артишок готовий.

Поширений і красивий спосіб – складати сервірувальні серветки трояндочкою.

Порядок дій такий:

  • Скласти тканинну серветку в базову фігуру «трикутник».
  • Починаючи з підстави отриманого трикутника, скачати його в нещільну «ковбаску», залишивши вільним верхній край на 7-10 див.
  • «Ковбаску» зліва направо закрутити у равлика, заправити самий краєчок всередину равлики, щоб вона не розкручувалася.
  • Взяти за куточки виступає трикутника і розправити їх в сторони.
  • Нижні пелюстки сформовані, можна перевернути троянду і покласти її на відведене місце.

Все ті ж самі фігури легко повторити з щільних паперових серветок.

У вигляді тварини

Тема тварин стає актуальна напередодні Великодня (курочки та кролики) і Нового року (символ наступаючого року у формі собаки, коні, півня і інших тварин). А серветка у вигляді зайчика, лисиці або єнота сподобається хлопцям на дитячому святі.

Проста і доступна фігура – зайчик або кролик. Для це насамперед серветку потрібно двічі згорнути навпіл по одній і тій же стороні до прямокутника. Потім повторити ряд дій:

  • Намітивши в середині прямокутника вертикальну лінію, відігнути всередину вузькі краю прямокутника так, щоб через цю вертикаль проходив верхній край правої і лівої сторони. Повинна вийти фігура, схожа на заготовку для паперового літачка зі скошеними верхніми краями.
  • Лівий і правий кути підстави фігури загнути всередину, щоб вийшов ромб.
  • Попередні лінії згину сформували рівну вертикальну лінію по центру ромба. Орієнтуючись на неї, потрібно зігнути навпіл ліву і праву сторони фігури, щоб нижнє ліве і нижнє праве ребро ромба збіглися з цією вертикаллю. Тепер фігура нагадує базову форму «краватка», тільки він розширюється знизу вгору, а не зверху вниз.
  • «Краватка» потрібно перевернути «спинкою» до себе. У верхній частині праворуч і ліворуч будуть перебувати два найбільш виступаючих точки. Вони утворюють горизонтальну лінію згину, за якою верхню трикутну частина «краватки» потрібно відігнути вниз.
  • Знову перевернути фігуру на лицьову сторону. Вона повинна виглядати як трикутник, перевернутий підставою вгору. У кожного кута підстави сформований кишеньку.
  • Трикутник згортається всередину краями, один край ховається в кишеньку іншого.
  • Фігура перевертається зверху вниз і з лицьового боку на спинку. На цьому етапі вже видно «мордочка» і «вушка» зайця. Залишається розправити їх пальцями і поставити фігуру на тарілку.

З паперових серветок також можливо зробити кролика або зайця, але не надаючи фігурі обсягу. Таку серветку необов'язково ставити, можна просто викласти на стіл або блюдо. Плоскі фігури виходять швидше, менше мнуться, і в них простіше вгадуються риси того чи іншого тварини.

Прикрасити святковий стіл для дітей або сім'ї до Нового року можна без особливих зусиль методом згортання серветки за схемою орігамі собачкою, тигром, півнем, конем або іншим тваринам.

Оформлення різними фігурами

Крім універсальних кольорів і одиничних випадків використання різних схем тварин, існує велика кількість фігур, придатних для абсолютно різних урочистостей. Це можуть бути серветки у вигляді свічок для новорічного столу, кільця на весільне торжество, фігурки смокінгів на мальчишник, ялинки, сніжинки, краватки, пальми, кораблики і багато іншого. Якщо використовувати не тканинні, а паперові серветки, можна брати за основу абсолютно будь-яку схему орігамі. Кілька тренувань, і фігурки різного ступеня складності будуть виходити за одну хвилину.

Якщо немає часу тренуватися, то без всякої підготовки дуже легко робити свічку. З її допомогою виходить красиво сервірувати стіл для консервативних заходів.

Знадобиться квадратна серветка, складена в базову фігуру «трикутник», або трикутна серветка. Згортати її потрібно, починаючи з основи трикутника. «Ковбаска» повинна вийти з дев'яти десятих трикутника, а остання частина – маленький трикутник, залишається вільною. Тепер «Ковбаску» складають по діагоналі, не навпіл, а так, щоб один край трохи вивищувався над іншим. Місце згину потрібно обернути залишилися трикутником, щоб свічки не розпадалися.

У такому вигляді їх можна ставити в келих або салфетницу. Завершальний штрих – трохи витягнути вгору гострі куточки «свічок», щоб вони стали схожі за формою на полум'я над гнотом. З маленьких за розміром серветок зручніше скрутити одинарну свічку.

Актуальний до Дня Святого Валентина спосіб – сервірувати стіл для двох, використовуючи серветки-сердечка.

Покрокова схема дій:

  • Скласти трикутник з основою внизу, добре розгладити його, щоб кути вершини збіглися максимально точно.
  • Спочатку правий, потім лівий кути підстави з'єднати з вершиною, щоб вийшов ромб.
  • Верхнє праве ребро ромба візуально розділити навпіл. Від серединної точки провести перпендикулярну лінію до середини протилежного боку. Це буде лінія згину. Згинається тільки трикутник, ромб внизу залишається недоторканим.
  • По лінії згину верхню частину трикутника потрібно повернути всередину, як би заховати в кишеню. Ті ж дії повторити на лівій стороні. На тлі ромба вже видно схематичне серце.
  • Тепер потрібно розгорнути фігуру «спинкою» до себе. Вона виглядає як ромб без додаткових ліній. Цей ромб згинається по горизонталі навпіл.
  • Знову перевернути фігуру на лицьову сторону, і можна класти готове серце на тарілку.

Не можна не відзначити фігурки для самого улюбленого зимового свята – Нового року. Його символ, звичайно ж, ялинка.

Правильно починати створювати цю фігуру з базовою «книжки». Потім її складають навпіл по вертикалі. Виходить ромб, у якого нижня частина відвертається кишенькою в 4 шари. Кожен шар по черзі загинається знизу вгору. Нова вершина від вершини попереднього шару повинна відступати на 1-2 див. Потім фігура перевертається спинкою вгору, лицьовою стороною вниз. Лівий край згинається на правий бік, праву на ліву, в результаті виходить «краватка», звужується до нижньої частини. «Краватка» розгортається знову спинкою вниз, лицьовою стороною вгору.

Форма ялинки вже видно, її формують трикутники, кути яких спрямовані вниз. По черзі, починаючи з самого першого, їх треба відгинати наверх. Кут першого залишається вільним – це верхівка ялинки, інші заправляються під попередній шар.

Все повинно вийти 4 яруси і маківка. Її можна прикрасити намистиною, бантиком, зірочкою або іншим тематичним аксесуаром.

Не дуже вигадливі й складні, але при цьому оригінальні способи скласти серветку існують для створення конверта з однією кишенькою або кількома. Вони затребувані для офіційних і напівофіційних заходів. Це можуть бути всі урочистості, пов'язані з одруженням, заходи, на яких зустрічаються незнайомі один з одним люди, корпоративи та бізнес-зустрічі.

Горизонтальне саші складається з базової фігури «книжка», поверненою в прямокутник по горизонталі. Відкриватися прямокутник повинен зверху.

Поклавши його перед собою (лицьова сторона усередині), потрібно відігнути верхній шар прямокутника вниз на одну третину ширини. Потім зігнути обидві сторони всередину, щоб краю зійшлися в середині. Отриману фігуру знову укласти усередину і перевернути, щоб на лицьовій стороні опинився цілісний кишеню. У цю кишеню поміщаються столові прилади.

Саші-конверт з карткою гостя і столовими приладами просто незамінний на масових заходах, де більшість гостей один з одним не знайомі.

Дії виконуються в такій послідовності:

  • Скласти серветку книжкою, а потім навпіл по вертикалі, щоб вийшла така ж заготівля, як для ялинки.
  • Ромбоподібний заготовку покласти перед собою вільним краєм донизу. По черзі відігнути знизу вгору всі вільні шари, відступаючи від попередньої вершини від 0,5 до 1,5 див.
  • Нижній край підігнути на 2-3 см і пропрасувати великим пальцем.
  • Скласти краю до центру серветки, підвернувши один під інший, щоб саші не розпалося. У самий маленький нижній кишеньку вставляється картка з іменем гостя, столові прилади можна розмістити у верхній кишені або поруч.

Саші-конверт з кишенькою під картку гостя без столових приладів можна порівняти з мішечком. Виконується покроково:

  • Зробити заготовку для ялинки, але вільний край ромба розташувати зверху.
  • Відігнути зверху вниз два верхніх шару з відступом в 1-2 див.
  • Перевернути серветку «спинкою» до себе.
  • Кути ромба закласти один на одного, заправивши край одну під одною.
  • Повернути серветку у вихідне положення. Самий верхній кишеньку призначений для картки з ім'ям.

«Кульок» для столових приладів починати потрібно складати з виворітного боку (цікаво в цьому випадку виглядають двосторонні серветки або варіанти з малюнком). Серветку скласти базової «книжкою» так, щоб малюнок або лицьова сторона опинилися всередині. Потім ще раз скласти по ширині в квадрат. Виходить вже знайома основа для ялинки і саші під прилади.

Ромбоподібний основу розгорнути перед собою вільним краєм догори. Відігнути зверху вниз з відступом між шарами перші три шари. Перевернути на іншу сторону і відігнути кути ромба всередину, щоб краю зійшлися в середині і вийшов «краватка». Перевернути на іншу сторону. Кульок готовий, залишилося вкласти прилади.

Приклади і варіанти

Оформити стіл серветками можна різними способами. Однак важливо дотримуватися кілька простих правил при виборі фігур і матеріалів:

  • Серветки повинні бути якісними;
  • Фігури розгортаються без праці для гостя;
  • Однотонні серветки завжди виглядають краще аляпистых;
  • Серветки можуть бути різних кольорів, якщо гостей розсаджують за кілька столів, але тканина та дизайн повинні бути однаковими, як і фігури, які з них складаються;
фото 23

Ідеї оформлення серветок потрібно узгоджувати з причиною застілля. Складні фігури з паперу сніжинки, об'ємні квіти і тварини) будуть доречні в якості декору для домашніх та дитячих святкувань. Крім них, повинні у вільному доступі присутні повні серветниці. Текстильні суворі саші – атрибутика ділових зустрічей і офіційних заходів.

Замінити салфетницу невеликий вазою або подати їх, наприклад, у бокалі – це теж спосіб оригінально декорувати стіл. Деякі фігури (троянди, свічки, різновиди віяла) набагато краще виглядають всередині прозорого келиха, ніж на тарілці, і гарантовано не розгорнуться.

Для великих торжеств (ювілеїв, весіль) передбачено більш дорогий, але виправдовує свою ціну естетичними якостями варіант – кільце для серветок. Серед них є вироби з металів, дерева, скла, кераміки, текстилю, паперу (одноразові). Вони виконуються в самій різній стилістиці і органічно доповнюють як просто повітряну, збиту серветку, так і будь-яку фігуру, починаючи від подвійної трубочки і закінчуючи квіткою.

Про те, як гарно скласти паперові серветки для сервірування столу (6 простих способів), дивіться у наступному відео.


Коментарі

Схожі статті


Сервірування столу до сніданку

Сервірування столу до сніданку

Вставши вранці не з тієї ноги, люди проводять весь день злими, без настрою, зриваються на своїх

Сервірування святкового столу: гарні ідеї для дому

Сервірування святкового столу: гарні ідеї для дому

Особливості Підготовка Як накрити? Прикраси Посуд Тарілки Страви Правила етикету Поради та

Як гарно скласти серветки в склянку?

Як гарно скласти серветки в склянку?

Оформляючи стіл до свята, завжди хочеться внести в декор якусь родзинку. Зробити це допоможуть

З якого боку від тарілки кладуть виделку?

З якого боку від тарілки кладуть виделку?

Основи етикету Правила Розкладка перед трапезою Розташування приладів в кінці Поради на всі випадки

Як гарно скласти серветки на новорічний стіл?

Як гарно скласти серветки на новорічний стіл?

З наближенням новорічних свят ми все більше часу приділяємо їх підготовки, планування розважальної

Як гарно скласти паперові серветки на святковий стіл?

Як гарно скласти паперові серветки на святковий стіл?

Гарне оздоблення столу допомагає підняти настрій і створити особливу атмосферу. Це дуже проста