Оформлення страв до святкового столу в домашніх умовах: цікаві ідеї


В будь-якій сім'ї буває багато приводів для свята. Запрошуючи гостей, господарі намагаються приготувати безліч смачних страв, накрити святковий стіл і прикрасити будинок. Але навіть самі нехитрі страви можна оформити своїми руками настільки цікаво, що прості речовини «заграють» по-новому.

Підготовка до прикраси

У сучасній кулінарії дизайн страв вже встиг перетворитися на мистецтво і розтиражований бізнес. Важко здивувати знайомих просто розкладені по тарілках шарами фруктів, сирів і ковбас. Люди вже злегка розпещені чарівними картинками з журналів та інтернет-сайтів з зображеннями справжніх витворів кулінарного мистецтва.

Для фігурного різання фруктів і овочів вже придумано ціле напрямок – карвінг. Спеціальні набори дозволяють з легкістю вирізати і формувати різні композиції.

Однак оформлення страв до святкового столу можливо і без допомоги професійних пристосувань. За допомогою приладів, які знайдуться в будь-якій сім'ї, можна в домашніх умовах оригінально прикрасити будь-яку страву.

Для здійснення ідей вам знадобляться:

  • кілька тонких гострих ножів різної форми і розміру;
  • терка;
  • ложки;
  • ножиці;
  • паперові серветки;
  • щільні пакети;
  • шпажки і зубочистки.

Якщо у вашому будинку є спеціальні прилади для фігурної нарізки овочів і фруктів, можна використовувати і їх.

Важливим етапом є правильна сервіровка. Столові прибори, можна розкласти прямо на столі або красиво загорнути в тканинні серветки. Колір скатертини та інших прикрас повинен поєднуватися зі столовим сервізом. Якщо ж у вас в меню маса різносортних яскравих страв, сервірувати стіл краще світлою або однотонної посудом. Це дозволить гостям не відволікатися від розглядання їстівних шедеврів.

Холодні закуски

Необов'язково готувати багато основних страв. Вас можуть виручити холодні закуски. Чим цікавіше і різноманітніше вони будуть, тим більш шикарно буде виглядати стіл.

Однією з найпоширеніших закусок є сирна тарілка. Кількість сортів сиру залежить від ваших уподобань і гаманця. Найпростіший спосіб оформлення – розкласти сири рядами у формі півкола, накладаючи шматочки внахлест один на одного.

Якщо у вас є щільний і гнучкий сир, який можна нарізати прямокутниками, спробуйте загорнути його трубочкою у форму, що нагадує квітку кали. Такі пакунки можна розподілити по всій тарілці або покласти 3-5 штук поверх нарізки.

Часто до сирів подають мед і горіхи. Піалу з медом можна розмістити в центрі або біля одного з країв страви, зробивши її акцентом композиції. Від піали будуть «розходитися» ряди сирів. Горіхи можете розкласти симетрично в декількох місцях або розташувати їх на блюді хаотично.

Сири чудово поєднуються з фруктами, особливо з виноградом і цитрусовими. Цей нюанс також можна використовувати в оформленні. Виноградні грона розташуйте на одному краю тарілки, або розподіліть окремі ягоди поверх викладки. Шматочки сиру з фруктами також можна насадити на шпажки і заповнити ними всю тарілку або її частину.

Для більшої оригінальності продуктів можна надати цікаву форму. Вирізати однакові візерунки з допомогою ножа непросто. Краще для цього використовувати спеціальні пристосування. Так на ваших тарілках можуть з'явитися сирні гуртки, зірочки, квадрати або місяці.

Також для прикраси композиції чудово підійдуть оливки, маслини, листя салату або м'яти.

При розкладці м'яса можна використовувати ті ж прийоми. Завертайте нарізку трубочкою, ріжком або просто красиво складіть навпіл. Замість фруктів у цьому випадку композицію краще розбавляти овочами. В якості незвичайних і ефектних прикрас підійдуть червоні ягоди (брусниця, смородина, виноград).

З нарізаних м'ясних продуктів можна також формувати троянди і поміщати їх в центр композиції. Доречні будуть квіти, зроблені з лука або помідорів.

Рибне асорті традиційно оформляють лимонними часточками. Їх можна зігнути у формі спіралей і розкласти рядами або в центрі композиції. Чорний колір маслин також гарно підкреслить червону рибу. Сьомгу або лосося можна згорнути у формі трояндочок або петель.

До рибі часто викладають червону ікру. Її можна подати на чіпсах або половинки варених яєць.

Для формування ефектних овочевих композицій підходять помідори, редис, тонко нарізані огірки. Найпоширенішою тут також є квіткова тематика. В декоративних цілях можна використовувати й інші овочі.

Розкласти хліб найпростіше рядами на тарілки, покриті паперовими серветками. Затишно і апетитно буде виглядати хлібна нарізка в кошику з подстеленной тканинною серветкою або красивим рушником. У підставку можна викласти кілька сортів батонів, булочок та іншої випічки.

Салати

Існує багато варіантів оформлення салатів. Завдяки прикрасам будь рецепт можна «підігнати» під тематику свята чи просто зробити його оригінальним.

Оселедець під шубою можна ефектно викласти у формі риби. Додати будь-якої страви по-королівськи розкішний вигляд з допомогою граната. Дуже популярна викладення у формі кільця, прикрашеного маленькими гранатовими зернятами. Також для цих цілей підійде червоний і зелений виноград. З його половинок легко формуються будь-які візерунки.

Тематичними прикрасами для новорічного столу можуть стати циферблати з маслин на білому шарі майонезу. Цікаво виглядає імітація ялинкових гілок із зелені кропу, кінзи і петрушки. Поверх продуктів можна укладати вінки, прикрашені ягодами і часточками мандаринів. Овочеві візерунчасті пісні можуть прикрасити поверхню будь-якої страви.

Гарячі страви

Другі страви звичайно не вимагають грандіозного декору. Модною і нетривіальною є подача гарячого окремими порціями. З прикрас досить додати трохи овочів: кружечків огірків, зелені і помідорів черрі.

Птах краще всього виглядає в цілому вигляді на великому плоскому блюді, вміщеному в центр столу. Курку можна ефектно доповнити завитками з апельсинів, великою кількістю зелені або шматочками ананасів. Гусака до різдвяного столу можна прикрасити гілочками хвої, додавши до нього червоних, фіолетових і зелених відтінків. Качку краще оформляти цитрусовими, нарізаними скибочками або круглими скибочками. Також для контрасту можна використовувати цілі груші і яблука, червоні ягоди.

Десерти і фрукти

Солодощі в основному не потребують додаткового прикраси. Це стосується тортів, тістечок, цукерок. Їх залишається лише викласти в гарний посуд. Але якщо ви подаєте порційні десерти, їх можна прикрасити рідким шоколадом, глазур'ю, цукровою пудрою, квітами або фруктами.

Фруктову нарізку можна виконати в якійсь певній формі, у вигляді канапе або композицій, розкладених рядами. В оформленні можна використовувати види нарізки, аналогічні оформлення овочів: троянди, лілії, фігурки у формі сердець і зірок.

Страви дитячого столу

Дитячі свята – це унікальна атмосфера безтурботності, веселощів і щирості. Такий святковий стіл повинен бути завзятим і незвичайним. Малюки зазвичай не їдять складні страви, екзотичними продуктами їх також складно здивувати. Те, що є на столі, часто з'їдається дітьми через цікавої подачі.

М'ясні нарізки, овочі і фрукти можна оформити у вигляді будь-яких тварин. Різнобарвний стіл, заповнений їжачками, сонечками, рибками, ведмедиками і іншими персонажами, безсумнівно, порадує малюків. Нарізані фрукти також можна викласти на тарілку у формі пальми, квітки або метелика. Можна зробити і об'ємні фігурки за допомогою шпажок і зубочисток.

Про те, як красиво нарізати овочі, дивіться у наступному відео.


Коментарі

Схожі статті


Як накрити новорічний стіл?

Як накрити новорічний стіл?

Безсумнівно, Новий рік – свято, яке збирає близьких і рідних людей за одним столом. З року в рік

Сервірування святкового столу: гарні ідеї для дому

Сервірування святкового столу: гарні ідеї для дому

Особливості Підготовка Як накрити? Прикраси Посуд Тарілки Страви Правила етикету Поради та

Сервірування столу до сніданку

Сервірування столу до сніданку

Вставши вранці не з тієї ноги, люди проводять весь день злими, без настрою, зриваються на своїх

З якого боку від тарілки кладуть виделку?

З якого боку від тарілки кладуть виделку?

Основи етикету Правила Розкладка перед трапезою Розташування приладів в кінці Поради на всі випадки

Як правильно сервірувати столові прилади?

Як правильно сервірувати столові прилади?

З чого почати? Що для чого призначене? Тарілки Келихи Столові прилади Що і як використовувати?

Секрети сервірування столу

Секрети сервірування столу

Сервіровка – найдавніше мистецтво декорування столу для спільного обіду або бенкети. Щоб виконати